Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2010

Julian Assange ima plaću od 86.000 dolara! Pa i nije baš nešto...

Wall Street Journal jučer je objavio niz podataka vezanih uz financiranje najpoznatije zviždačke web stranice...

Wau Holland je naziv njemačke fundacije koju je WikiLeaks osnovao kako bi legalizirao svoje financiranje. U ovoj godini dotična fundacija uspjela je prikupiti oko 1.3 milijuna dolara, što i nije prevelik uspjeh kada se uzme u obzir kako je osnivač WikiLeaksa Julian Assange kroz zadnjih nekoliko mjeseci bio na naslovnicama gotovo svih svjetskih novina, a o internet news portalima da i ne govorimo.

Prema javno dostupnim financijskim podacima vidljivo je kako je Assange iz Wau Hollanda ove godine primio oko 86 tisuća dolara. Kada se uzme u obzir kako kroz posljednjih nekoliko tjedana mjenja lokacije iz dana u dan, baš i nismo previše zadivljeni svotom koja je u pitanju. Možda je zato i Assange nedavno najavio kako će krenuti u pisanje autobiografije kako bi osigurao dodatno financiranje za WikiLeaks. On sam tvrdi kako se toga nevoljko prihvaća.

WSJ navodi kako je WikiLeaks većinom volonterska organizacija, no kako se sve više primiču financijskom modelu Greenpeacea koji uz klasične volontere ima i plaćene radnike. Voditelji određenih odjela WikiLeaksa mjesečno zarađuju oko 7.200 dolara, dok je za plaće ukupno ove godine isplaćeno tek 130.000 dolara. U članku WSJ-a također se napominje kako Wau Holland nije jedini izvor legalnih financijskih donacija za WikiLeaks, pa ukupni iznos donacija vjerojatno nikada nećemo ni saznati.

Pročitajte još:

- Tajvanski studio objasnio optužbe protiv Assangea kroz zabavnu animaciju (video)

- Assange: Imam dokaze koji bi mogli pokrenuti lavinu zahtjeva za ostavkom šefa jedne velike američke banke

- Michael Moore u obrani Assangea: Da smo imali WikiLeaks možda smo mogli spriječiti 9/11 ili Vijetnam (video)

- Ivica “Assange Pančić pokreće hrvatski WikiLeaks! No njemu izgleda nije jasno čemu WikiLeaks služi…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram