Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2010

Sanader ostaje u austrijskom pritvoru još najmanje 30 dana

Bivši hrvatski premijer ostaje u austrijskom pritvoru još mjesec dana, odlučeno je danas...

Ivo Sanader ostaje u pritvoru zbog mogućeg bijega i uništavanja dokaza. Ukinut mu je pritvor po trećoj osnovi, utjecaj na svjedoke. Sljedeće saslušanje o ovom slučaju održat će se 27. siječnja. Odlučeno je i da se Sanader ne može braniti sa slobode niti uz uplatu jamčevine. Time su otklonjene sumnje kako bi Sanader uz jamčevinu mogao biti pušten na slobodu.

HRT donosi više:

Razlog više za takvu odluku je i to što je Sanader u međuvremenu postao osumnjičenik za pranje novca u jednoj tirolskoj banci. Prilog u korist produljenju pritvora je i što Austrijanci smatraju da je Sanader uhićen prilikom bijega, a ne putovanja na službeni put. Sanader je u pritvoru od 10. prosinca kada je uhićen u Austriji zbog tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska. Iako se pretpostavljalo da će Sanader biti ispitan na salzburškom sudu, on nije napuštao zatvor već je tamo ispitan. Još se nije izjasnio o tome pristaje li na izručenje Hrvatskoj. Tijekom pritvora može to učiniti kada poželi pa će biti najavljeno ročište i saslušanje.

Dok mu je određivan novi pritvor, na udaru hrvatskog pravosuđa je Sanaderova imovina.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prošli je četvrtak saslušalo Sanadera u istrazi koja je u međuvremenu pokrenuta u Austriji. Ako bi se u tom slučaju protiv Sanadera podignula optužnica u Austriji, to bi otežalo, odnosno odgodilo izručenje Hrvatskoj, jer bi slučaj za Austriju postao prioritetan i morao bi se riješiti prije izručenja.

U slučaju pojednostavnjenog postupka izručenja, a to bi se dogodilo kad bi Sanader pristao na izručenje i kad se protiv njega ne bi vodio postupak i u Austriji, izručenje bi moglo nastupiti u roku od dva-tri tjedna. U tom slučaju Sanader bi trebao ne samo pristati na izručenje nego se istodobno odreći prava na specijalnost, što znači da bi ga se u Hrvatskoj moglo optužiti i u mogućim drugim predmetima. Ako Sanader ne pristane na izručenje, sud u Salzburgu odlučuje o izručenju, a Sanader protiv te odluke može podnijeti žalbu višem sudu u Linzu, što može znatno odgoditi izručenje.

Pročitajte još:

- Pogledajte kako se slovenski komičar sprda sa Sanaderom (foto)

- Završilo Sanaderovo svjedočenje u Austriji. Ivo tvrdi kako nije kriv…

- Doktor Ivo s rođakom “prao” novac u Austriji!? Valjda ga je dobro oprao…

- USKOK pred vratima premijerke: Barišić optužio Kosoricu da je cijelo vrijeme znala za HDZ-ov crni fond!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram