Zatvori
Poslovni Puls
26/12/2010

Razočarao ih kapitalizam: Slovenici postali veliki jugonostalgičari

Prema anketi koju je provelo slovensko Delo povodom 20. godišnjice referenduma o samostalnosti Slovenije, ispada kako je čak 60% starijih od 40 godina razočarano razvojem samostalne Slovenije...

Čak i polovica starijih od trideset godina, među kojima su i oni koji su za osamostaljenja još bili djeca, smatra da je život u Sloveniji danas lošiji nego u SFRJ.

Večernji:

Na pitanja anketara, postavljena starijima od trideset godina, na kojim je područjima Slovenija nazadovala ili napredovala, 55 posto slaže se da je danas bolje stanje samo glede osobnih sloboda, a čak 80 posto misli da je najgore stanje na području radničkih prava, ali i svim ostalima: zdravstvu, gospodarstvu, društvenim vrijednostima i politici.

Delo donosi i razmišljanje studenta novinarstva Tibora Rutara, rođenog 1989. "Nemam se na što potužiti. Ipak, učitelji su nam u školi nostalgično govorili o Jugoslaviji, zbog veće povezanosti među narodima, ali i toga što su svi imali siguran posao. I u obitelji čujem da je kod nas bilo mnogo bolje nego recimo u SSSR-u, a i zdravstveno osiguranje bilo je jako dobro. Mog su djeda o trošku države na presađivanje bubrega vozili u Francusku, a danas bi vjerojatno prije umro nego dočekao operaciju", ističe mladić.

Što Vi kažete!?

Pročitajte još:

- Titov unuk poziva na novu Jugoslaviju – da li riječ o klaunu i šarlatanu ili proroku?

- Maminjo opet u svom elementu: Jugoslavija je bila najljepša država!

- Stvaranje gospodarske Jugoslavije – građani bivših država ex-yu konačno shvatili da su sami za sebe smiješno mali!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram