Zatvori
Poslovni Puls
26/12/2010

Financial Times: Biti menadžer u ovom trenutku je najveća kletva u Hrvatskoj

Nakon što nas je nedavno ugledni Financial Times dobro oprao (Hrvati su lijeni i ekonomski inertni), danas je na službenom FT blogu osvanuo komentar blogera Neila MacDonalda koji se dotakao borbe s korupcijom u Hrvatskoj...

O Sanaderovom uhićenju:

"To je postavilo nove standarde i vjerojatno zaustavilo visok postotak korupcije", rekao je Emil Tedeschi, suvlasnik Atlantic Grupe. "Moramo postati odgovorni građani, tako da postane stvar nacionalnog ponosa da platiš porez, i brineš se o tome što vaš susjed radi. To nije lako, ali je moguće", dodaje Tedeschi, prenosi SEEbiz.

Tedeschijeva tvrtka širi se regionalno, na neki način prkoseći hrvatskoj gospodarskoj ukočenosti.

"Netko treba dati odgovor nezaposlenima, kojih je sada blizu 20 posto", rekao je Tedeschi. "Gdje je sve taj novac otišao?"

Ipak, protukorupcijski napori su usporili poduzetnike i investicije u kratkom roku. Vlada - na njezinom čelu od srpnja 2009. je Jadranka Kosor - uvodi "one-stop-shop" za građevinske dozvole, no građevina je i dalje u zastoju. Strah se proteže na sve donositelje odluka, posebno u javnom sektoru.

"Biti menadžer u ovom trenutku je najveća kletva u Hrvatskoj", rekla je Lidija Kljajić, financijski direktor u Podravci.

Novi Upravni odbor ima za cilj vratiti Podravku na staru stazu, ali političko uplitanje se nastavlja. Istražitelji iz Zagreba i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pročešljali su Podravkine datoteke prije uhićenja većine bivših članova Upravnog odbora. "Uprava je znala da Uskok češlja, ali za radnike je to bio šok", prisjeća se Kljajić. "Trebali smo neko vrijeme da to prevladamo."

No, borba protiv korupcije je nužna, dodala je. "Puno dobrih stvari će doći iz ove bitke, čak i uz neke žrtve, pa čak i s nekim nevinim žrtvama. Svatko će naučiti lekciju, i to se neće dogoditi opet. U dugoročno, to će biti dobro za Hrvatska", kaže. Sanader je uhićen u blizini Salzburga u Austriji, 10. prosinca, nakon što je navodno bježao od svoje domovine. On je proveo Božić u austrijskom pritvoru. Dok on čeka izručenje, Austrija ga je ispitala o poslovanju s Hypo Alpe Adria bankom, austrijskom bankom nacionalizirana prošle godine nakon prijevare vezane uz gubitke.

Hrvati se sada pitaju koji će se skandal sljedeći pojaviti. Kosor i ostali članovi vlade su u bilo dio Sanaderovog kruga kada su se navodne zloporabe dogodile.

"Antikorupcijska kampanja je pustila duha iz boce. To je odlično za društvo", rekao je Goran Šaravanja,  glavni ekonomist UniCredit Grupe za Jugoistočnu Europu.

"U pogledu ciljeva EU, to znači da Hrvatska može jasno ukazati na pozitivan trend u pogledu poboljšanja pravnog sustava. Izazov je iskoristiti te dobitke kako bi se osigurala kvaliteta pravnog sustava", rekao je Šaravanja.

Pročitajte još:

- Financial Times: Vi u Hrvatskoj ste lijeni i ekonomski inertni!

- Popijač: Ne znam zašto nas Financial Times smatra lijenima. Možda zato što padamo dok cijeli svijet raste?

- Zašto je FT Steve Jobsa proglasio osobom godine: Apple danas može izbaciti perilicu za rublje i svi bi je kupovali!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram