Zatvori
Poslovni Puls
24/12/2010

Vlada uvodi cijeli niz novih mehanizama koji bi trebali ubrzati prikupljanje poreza na nekretnine

Izmjene zakona o porezu na promet nekretninama omogućit će brže rješavanje prijava poreza na promet nekretninama, istaknuto je na sjednici Vlade s koje je Saboru upućen prijedlog izmjena tog zakona...

Na osnovi predloženih izmjena pristupit će se izradi informatičkih rješenja kako bi sam sustav signalizirao obvezu npr. naknadnog obračuna tog poreza u predmetima kada je porezni obveznik bio oslobođen plaćanja poreza ili donošenja optužnih prijedloga u postupcima gdje obveznik nije pravodobno prijavio nastanak obveze poreza na promet nekretninama.

HRT:

Izmjenama se precizira postupak utvrđivanja porezne osnovice, koja će se i nadalje u najvećem broju utvrđivati prema iznosu plaćenom na temelju isprave o stjecanju, a to je uglavnom kupoprodajni ugovor. No u slučajevima kada je iznos u tim ispravama manji, Porezna će uprava iskoristiti nova informatička rješenja i procjenjivati tržišnu vrijednost na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina s približno istog područja i u približno isto vrijeme.

Precizirane su i odredbe vezano za priznavanje prava na porezno oslobođenje za kupnju prve nekretnine. Po novome će se zbrajati površine svih građevina stambene namjene u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji (supružnici i djeca), kao i vrijednost tih nekretnina.

Izmjene definiraju i slučajeve u kojima se porez na promet nekretninama (koji se plaća po stopi od pet posto) naknadno može utvrditi ako se u roku od tri godine od dana stjecanja utvrdi da je građanin nekretninu otuđio ili je djelomično ili potpuno iznajmljuje, ako on ili njegov bračni drug odjave prebivalište, ne borave ili prijave promjenu adrese stanovanja, ili ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

Izbjegavanje plaćanja poreza sada će postati gotovo nemoguća misija.

Pročitajte još:

- Tržište nekretnina: U 2011. godini nastavlja se pad cijena

- Dobre vijesti za podstanare: Padaju cijena najma stanova

- Ako ste zaposlenik Zagrebačkog holdinga moći ćete kupiti novi stan s rekordno niskom kamatom

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram