Zatvori
Poslovni Puls
24/12/2010

Hypo Real Estate vratio Njemačkoj 38 milijardi eura

Ogranak njemačke hipotekarne banke Hypo Real Estate (HRE) koji je preuzeo njezinu problematičnu imovinu objavio je u Muenchenu da je vratio državna jamstva u vrijednosti 38,48 milijardi eura...

HRE inače izdaje osigurane obveznice kako bi prikupio sredstva za njemačke općine, a kreditira i građevinske poduzetnike. Tijekom financijske krize našao se na rubu propasti pa mu je vlada pritekla u pomoć.

HRT:

Problematična imovina izdvojena je u poseban ogranak, FMS Wertmanagement, koji sada likvidira poslove ili ih prodaje uz popust. Ostatak HRE-a nacionaliziran je nakon što se našao na rubu propasti i sada posluje kao takozvana dobra banka. Nakon što je FMS Wertmanagement danas vratio jamstva u vrijednosti 38,58 milijardi eura, vrijednost preostalih jamstava smanjena je na 15 milijardi eura. "Loša" banka HRE-a mora dnevno plaćati kamate za sva jamstva koja dobiva od državnog fonda za pomoć financijskim tvrtkama Soffina.

Kada se HRE prije dvije godine našao na rubu stečaja, Berlin mu je dao jamstva vrijedna više od 100 milijardi eura. Poslije je njihova vrijednost proširena na 124 milijarde eura. FMS Wertmanagement u listopadu ove godine vratio je 23,5 milijardi eura jamstava. Početkom prosinca vraćeno je još 47 milijardi.

Preostala jamstva moraju biti vraćena do sredine iduće godine.

Pročitajte još:

- Završilo Sanaderovo svjedočenje u Austriji. Ivo tvrdi kako nije kriv…

- Bavarska zbog Hypa traži odšetu od bivšeg šefa BLB-a u visini od 3,7 milijardi

- Afera Hypo i u BiH: Sumnjivi krediti za 24 tvrtke!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram