Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2010

Tržište nekretnina: U 2011. godini nastavlja se pad cijena

Pad cijena stanova, kao i njihove prodaje,  jedna su od osnovnih obilježja 2010. godine. Podaci portala Crozilla.com pokazuju da se trend pada cijena  nastavio i u prosincu, u kojem je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,8 posto...

U odnosu na prosinac prošle godine, zabilježen je pad cijena stanova u visini od 3,1 posto. Usporedimo li  cijene stanova  s onima iz prosinca 2008. godine, uvidjeti ćemo da su današnje cijene niže čak za 10 posto. Maruška Vizek sa  zagrebačkog Ekonomskog instituta,  za portal Crozilla.com govori: "Pad cijena je zagarantiran nepovoljnim gospodarskim kretanjima, i to prvenstveno rastom nezaposlenosti, smanjivanjem plaća, potrošačkim pesimizmom, ali i nepovoljnijim uvjetima financiranja. Dodatan pritisak na pad cijena bi se mogao desiti ako se tijekom predstojeće godine uvede porez na imovinu u bilo kakvom obliku."

Cijene u prosincu

Najveći  porast cijena tijekom prosinca bilježi Split u kojem su cijene stanova među najskupljima u Hrvatskoj. U tom su gradu cijene porasle za 2,3 posto i ovog su prosinca iznosile 2125 eura po metru kvadratnom. Nakon nekoliko mjeseci i Osijek je osjetio blagi porast cijena stanova od 0,7 posto, koji je rezultirao cijenom od  966 eura po metru kvadratnom. Cijene stanova su jedva primjetno porasle i u Zadru, a  prosječna je cijena metra kvadratnog u tom gradu iznosila 1576 eura. Pula  je u prosincu po pitanju cijena ostala na razini onih iz studenog i iznosile su 1434 eura po metru kvadratnom.

Najizraženiji pad cijena  u prosincu zabilježio grad Dubrovnik, gdje su cijene stanova pale 4 posto  te su se „spustile“ na  3196 eura po metru kvadratnom. Cijene su u  Rijeci zabilježile pad od 0,4 posto, pa su cijene tamošnjih stanova u prosincu  iznosile 1631 euro po metru kvadratnom. Blagi pad od 1 posto dogodio se i Zagrebu, pa su tako cijene u našoj metropoli iznosile 1806 eura po metru kvadratnom.

Što nas čeka  sljedeće godine?

"Postepeni pad cijena će se nastaviti dok god se na tržištu nalaze velike zalihe neprodanih stanova koje su postale uteg oko vrata građevinarima i bankama i koje koče pokretanje novih stambenih projekata. Dinamika daljnjeg pada cijena ovisit će značajno i  o  razvoju odnosa na relaciji građevinski sektor – banke, gdje će biti ključno koji će od ta dva navedena sektora biti prvi prisiljen povući crtu i progutati gubitke. Za sada, i jedan i drugi sektor se bave prebacivanjem odgovornosti na onog drugog ili pokušajima prebacivanja odgovornosti na državu. Smatram da i banke i građevinari i dalje žive u uvjerenju kako je trenutna situacija na tržištu samo prolazna, pa je samo pitanje vremena kada će se aktivnost na tržištu nekretnina oporaviti do razine zabilježene prije 2008. godine. Budući da su takva promišljanja iluzorna, 2011. treba shvatiti kao godinu konsolidacije sektora stambene izgradnje u kojoj  će preživjeti samo ona poduzeća koja za traženu cijenu mogu ponuditi dobar proizvod", rekla je Vizek.

Pročitajte još:

- Ako ste zaposlenik Zagrebačkog holdinga moći ćete kupiti novi stan s rekordno niskom kamatom

- Nouriel Roubini kupio penthouse vrijedan 5.5 milijuna dolara (foto)

- Tržište nekretnina u srednjoj i istočnoj Europi do daljnjeg ne izlazi iz krize

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram