Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2010

Grčka konačno dobila proračun za 2011. godinu

Grčki parlament prihvatio je proračun za 2011., koji predviđa povećanje poreza i smanjenje plaća u javnim tvrtkama te oštro rezanje drugih rashoda...

HRT:

Proračun je smanjen šest milijardi eura, čime bi se proračunski manjak u ovoj godini trebao svesti na 7,4 posto BDP-a s ovogodišnjih 9,4 posto.

Svih 156 vladajućih socijalističkih zastupnika glasovalo je za proračun, kojem je svrha poštovati plan izlaska iz katastrofalne gospodarske krize, dogovoren u svibnju s MMF-om i Europskom unijom. Grčka paralizirana novim štrajkom uoči glasovanja o proračunu. Atena je jučer bila paralizirana općim štrajkom radnika nezadovoljnih novim smanjenjem proračunskih manjkova.

Sinoć se ispred parlamenta okupilo oko pet tisuća ljudi i uzvikivalo: "Ne možemo to više podnijeti". Među njima isticala se i grčka zastava s natpisom - Na prodaju.

Vlada je u 2010. već srezala plaće u javnom sektoru za 15 posto. Povisila je dobnu granicu za umirovljenje, zamrznula mirovine i smanjila javnu potrošnju. Međutim, porezom nije uspjela prikupiti koliko je planirala, iako je znatno povisila PDV. Prijašnje grčke vlade prikrivale su gubitke lažiranjem gospodarskih podataka i proračunski manjak dovele do 15,4 posto BDP-a.

Zvuči poznato!? Nadajmo se da ne...

Pročitajte još:

- Grčka najavila sveopću privatizaciju: Prodaju se zračne luke, kockarnice, autoceste…

- MMF Grčkoj odobrio novu tranšu kreditnih sredstava. Izlaz iz krize i dalje nije na vidiku…

- Od Irske i Grčke, pa do Mađarske i Slovačke – Europa je 2010. godine ušla u još dublju financijsku krizu

- Ljubo Jurčić: Kada Hrvatska uđe u EU mogla bi postati nova Grčka ili Irska

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram