Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2010

Show me the money: Kosorica Crkvi predaje dionice Croatia osiguranja vrijedne milijardu kuna!?

Crkva u Hrvatskoj uskoro bi mogla postati jedan od većih dioničara Croatia Osiguranja? Papa Benedikt XVI. uskoro dolazi, a Vlada želi imati čist račun s Crkvom. Pravit ćemo se kako ovo nema ama baš nikakve veze s predstojećim parlamentarnim izborima...

Naime, još 1998. potpisivanjem Ugovora o gospodarskim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice Vlada se obvezala Crkvi vratiti imovinu nacionaliziranu nakon 1945. Međutim, proces vraćanja oduzete imovine odvijao se izuzetno sporo.

Poslovni Dnevnik piše:

Kako Ugovor sa Svetom Stolicom daje mogućnost da se neki objekti vrate u naturi, a za neke daju zamjenski ili novčana naknada tako su u jednom trenutku i dionice CO postale predmet razgovora i to nakon neuspjele privatizacije za kojom se posegnulo u proljeće 2002.

Država je vlasnik 83 posto dionica CO i Crkvi je nudila kontrolni paket, 25 posto plus jednu dionicu. Iako su na Kaptolu opovrgavali razgovore o stjecanju portfelja CO upućeni izvori tvrdili su (i tada i danas) kako su to crkveni oci zapravo činili radi vlastite unutarnje nesloge.

Primijeni li se multiplikator uobičajen u industriji osiguranja isklična cijena Croatia osiguranja prema poslovnom rezultatu iz 2009. iznosila bi 3,88 milijardi kuna. Ako se ovoga puta doista postigne dogovor na relaciji Banski dvori - Kaptol, Crkva bi kroz udjel u CO mogla dobiti načelnu odštetu u visini oko milijardu kuna, te naravno godišnje i pripadajući udjel u dividendi.

U hrvatskom slučaju biti sluga božji je financijski vrlo isplativo...

Pročitajte još:

- Bizarno: Papu Benedikta XVI. posjetila toples muška akrobatska skupina (video)

- Hoćemo li platiti dolazak Pape ili kupiti recimo 6000 laptopa za školarce?

- Vatikan objavio financijski gubitak od 4,1 milijun eura

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram