Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2010

Nakon Moody'sa i S&P snizio kreditni rejting Zagrebačkoj banci

Nakon što jučer S&P snizio kreditni rejting Hrvatskoj, danas slična vijest dolazi i kada je u pitanju Zagrebačka banka...

Podsjećamo, Zabi je kreditni rejting već smanjen od strane Moody'sa.

SEEbiz:

"Smatramo da je Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A) izravno izložena oslabljenom bonitetu Republike Hrvatske kroz portfelj državnih obveznica, na koje je zajedno s kreditima vladi i javnom sektoru na dan 30. rujna ove godine otpadalo oko 15 posto ukupne Zabine imovine", kazala je kreditna analitičarka te agencije Francesca Sacchi.

"Financijske institucije ranjive su na trendove u gospodarstvu zemlje u kojoj posluju. Vlade, pak, imaju zakonske, regulatorne i intervencijske ovlasti na svojim financijskim tržištima, uključujući i banke. Stoga je rijedak slučaj da banka ima viši rejting nego država", dodaje Sacchi.

Pogoršavanje prilika u gospodarstvu koje ima negativne implikacije po poslovne rezultate i kvalitetu imovine Zagrebačke banke moglo bi potaknuti S&P's da snizi procjenu Zabinog izdvojenog kreditnog profila, dodaju. Pritom ipak napominju da bi strateška važnost Zabe za krovnu tvrtku, za koju u agenciji smatraju da bi joj u slučaju potrebe pružila potporu, ublažila potencijalni utjecaj usporavanja gospodarskog rasta na izdvojeni kreditni profil Zabe. Zaključno napominju da će prognoza za banku biti izmijenjena u stabilnu ako odgovarajuća izmjena bude provedena i u prognozi za Republiku Hrvatsku.

Pročitajte još:

- Na pomolu financijski egzodus iz Hrvatske: Stambeni krediti u EU idu s kamatom od 2,76 posto, a kod nas 6,30 posto!

- Broj zatvorenih banaka u SAD-u ove godine se popeo na 150!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram