Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2010

Prosječna neto plaća u listopadu - 5.351 kn

Prema preliminarnim podacima DZS-a prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u listopadu iznosila je 5.351 kunu...

RBA analitičari:

U promatranom iznosu prosječna neto plaća po zaposlenom bila je za 60 kuna ili 1,1% nominalno viša nego u rujnu. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine prosječne neto plaće u nominalnom izrazu porasle su za 72 kune ili 1,4 posto. Ujedno je tako peti mjesec za redom nastavljen godišnji rast prosječnih neto plaća, a navedeni je rast prvenstveno odraz provedenih promjena u sustavu oporezivanja dohotka.

Osim ukidanja niže stope posebnog poreza na plaće, mirovine te ostala primanja koji posljednjih mjeseci povoljno djeluju na rast neto plaća, dodatni doprinos godišnjem rastu neto plaća ostavile su i promjene poreznih razreda te poreznih stopa. Budući da je nominalni rast neto plaća u potpunosti kompenziran rastom potrošačkih cijena (1,4% godišnje u listopadu), prosječna neto plaća u realnom izrazu nije mogla ostvariti rast te se tako zadržala na razinama iz listopada prošle godine.

Tijekom listopada je ostvaren i rast prosječnih bruto plaća. Naime, prosječna bruto plaća u listopadu iznosila je 7.650 kuna, što je za 104 kune ili 1,4% više u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća bilježi tek neznatan rast za 0,1 posto. Budući da se posebni porez na plaće, mirovine i ostale primitke obračunava na iznos neto plaće pozitivan utjecaj spomenutih promjena u sustavu poreza na dohodak nije se ni mogao odraziti na visinu bruto plaća kao što je to bilo kod neto plaća.

Očekujemo kako će podaci za studeni i prosinac pokazati slične trendove. Provedene promjene u sustavu oporezivanja dohotka i dalje će doprinositi rastu prosječnih neto plaća, a tim više njihov će utjecaj biti još snažniji nakon ukidanja više stope takozvanog kriznog poreza (u studenom). Pozitivni trendovi koji su prevladavali u drugoj polovici godine bi trebali povoljno djelovati na visinu prosječnih neto plaća na razini cijele godine. Stoga u 2010. godini, a u odnosu na 2009. godinu, očekujemo blagi rast prosječnih neto plaća.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram