Zatvori
Poslovni Puls
22/12/2010

Ljigavo: Deutsche Bank SAD-u plaća pola milijarde dolara kako bi izbjegla kazneni progon

Deutsche Bank je pristala platiti 553 milijuna dolara američkom Ministarstvu pravosuđa, kako bi izbjegla podnošenje kaznene prijave za pomaganje klijentima u utaji poreza, zbog čega je američka vlada ubrala milijarde dolara manje poreznih prihoda...

Banka ima detalje:

Kako piše Financial Times, njemačka banka je u sklopu nagodbe podnesene sudu, priznala da je u razdoblju od 1996. do 2002. godine sudjelovala u 1.300 nezakonitih 'poreznih dealova' koji su oštetili američku vladu za 5,9 milijardi dolara poreznih prihoda. U bančinoj nagodbi s američkim državnim tužiteljstvom i poreznom upravom, navodi se i da banka neće biti procesuirana zbog prodaje lažnih 'poreznih olakšica'  klijentima, uključujući i nezakonite olakšice koje je prodavala preko računovodstvene tvrtke KPMG i odvjetničke firme Jenkens & Gilchrist.

"Kupci su koristili transakcije koje su generirale više od 29 milijardi dolara ilegalnih poreznih olakšica", stoji u sporazumu o nagodbi Deutsche Bank i američkih vladinih institucija, piše The Wall Street Journal.

Kako navodi WSJ, 553,6 milijuna dolara odštete koju je banka pristala platiti SAD-u, predstavlja njen ukupni prihod od naknada na lažne porezne olakšice prikupljen u razdoblju od 7 godina, kao i porez i kamate koje američka porezna uprava nije uspijela ubrati u to vrijeme te kaznene penale.

Iz Deutsche Bank tvrde da su "zadovoljni postignutim sporazumom i istragom koja se odnosi na transakcije koje su završile prije 8 godina". "Za plaćanje odštete američkim institucijama njemačka banka je ranije rezervirala novac, tako da to neće utjecati na aktualnu poslovnu dobit", komentirao je glasnogovornik Deutsche Bank.

Pročitajte još:

- Značajan pad zarade investicijskih banaka u Europi

- Assange: Imam dokaze koji bi mogli pokrenuti lavinu zahtjeva za ostavkom šefa jedne velike američke banke

- Europska središnja banka (ECB) povećava kapital za 5 milijardi eura

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram