Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2010

Značajan pad zarade investicijskih banaka u Europi

Investicijske banke u Europi su ove godine ostvarile znatno slabiju zaradu od provizija, s obzirom da su kompanije zbog krize odustale od transakcija preuzimanja i spajanja, pokazuje analiza konzultantske tvrtke Freeman & Co..

Tako su investicijske banke od sklapanja ugovora o preuzimanjima, prodaje dionica, obveznica i zajmova u Europi, Africi i na Bliskom istoku ove godine ostvarile prihod od 21,9 milijardi dolara, što je deset posto manje nego 2009. godine., objavio je konzultant iz New Yorka. U isto vrijeme, prema podacima kompanije, bankarski prihodi za iste poslove u Aziji su porasli 18 posto, na 17,9 milijardi dolara.

Banka donosi više:

Među investicijskim bankama-asistentima korporativnih preuzimanja ove su godine najviše zaradili Morgan Stanley i JPMorgan Chase. Na listi najprofitabilnijih investicijskih banaka našli su se i Goldman Sachs i Deutsche Bank koje su organizirale najviše transakcija prodaje dionica u Europi, na Bliskom istoku i u Africi.

Freeman prognozira da će već 2011. godine, banke bilježiti veće profite u Aziji, jer bi prihodi od investicijskog poslovanja u toj regiji trebali premašiti europske.

Dužnička kriza u Europi, koja je počela 2010. godine, smanjila je poslovne aktivnosti u regiji te je vrijednost preuzimanja i spajanja (M&A) u kojem su sudjelovale europske kompanija ove godine pala za 16 posto, u odnosu na 2009. tj. na 532 milijarde dolara.

Vrijednost prodanih dionica ove je godine u Europi bila dvostruko manja i iznosila je 51 milijardu dolara.

Pročitajte još:

- Assange: Imam dokaze koji bi mogli pokrenuti lavinu zahtjeva za ostavkom šefa jedne velike američke banke

- Daleko od izlaska iz krize: Moody’s snizio rejting irskim bankama

- MMF Grčkoj odobrio novu tranšu kreditnih sredstava. Izlaz iz krize i dalje nije na vidiku…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram