Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2010

Ukupna aktiva HNB-a krajem studenog 82 milijarde kuna

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke na kraju studenog iznosila je 81,97 milijardi kuna...

RBA analitičari:

Nakon što je dva mjeseca za redom zabilježila pad, tijekom studenog je ukupna aktiva HNB-a ponovno zabilježila mjesečni rast te je u odnosu na kraj listopada bila viša za 655 milijuna kuna (+0,8%). Ujedno je u usporedbi s istim mjesecom prošle godine zabilježila rast za 10,4 posto. Uobičajeno, godišnji rast ukupne aktive središnje banke ostvaren je isključivo povećanjem inozemne aktive koja čini 99,98% ukupne aktive HNB-a.

Inozemna aktiva odnosno međunarodne pričuve koje se drže prvenstveno u obliku plasmana u vrijednosne papire u devizama te oročenih depozita u stranim bankama, krajem studenog je iznosila 81,95 milijardi kuna. Budući da promatrana kategorija obuhvaća gotovo cjelokupan dio ukupne aktive, ostvarene stope rasta inozemne aktive u potpunosti su bile jednake rastu ukupne aktive te iznosile 0,8% mjesečno odnosno 10,4% godišnje. Iako je navedena godišnja stopa rasta najniža u prethodnih pet mjeseci, u studenom je nastavljen razmjerno snažan rast inozemne aktive što je djelomično posljedica razmjerno snažne deprecijacije kune u odnosu na američki dolar (14,6% godišnje) obzirom da se jedna četvrtina ukupnih pričuva drži u američkim dolarima.

Od preostalih kategorija ukupne aktive potraživanja od banaka i potraživanja od ostalih domaćih sektora bilježila su blagi pad na godišnjoj razini. Ukupna potraživanja od banaka su tako smanjena za 0,5 milijuna kuna (ili 4%) godišnje na 13 milijuna kuna. Minimalne promjene i gotovo zanemariv utjecaj potraživanja od banaka na kretanje ukupne aktive posljedica je činjenice da je likvidnost u sustavu i dalje razmjerno visoka te ne postoji potreba za dodatnim otpuštanjem likvidnosti putem obratnih repo aukcija. Istovremeno, potraživanja od ostalih domaćih sektora (uglavnom trgovačkih društava) iznosila su 3,8 milijuna kuna čime su u odnosu na kraj prošlogodišnjeg studenog bila niža 0,4 milijuna kuna (-9,3%).

Primarni novac, kao najznačajnija sastavnica ukupne pasive krajem studenog je iznosio 54,7 milijardi kuna što je za 2,7% niže nego prethodnog mjeseca. Istovremeno je u usporedbi s krajem studenog 2009. ostvario rast za 1,9 posto. Inozemna pasiva HNB-a je u proteklih godinu dana porasla za 1 milijun kuna (+12,7%) te tako krajem studenog iznosila 8,8 milijuna kuna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram