Već tjednima brojni ekonomski analitičari najavljuju kako je Portugal sljedeća “Irska”. Najnovije najave iz Moody’sa potvrđuju te prognoze…

Banka danas piše:

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody’s Investors Service upozorila je u utorak da bi nakon preispitivanja mogla sniziti A1 kreditni rejting Portugalu za jedan do dva stupnja zbog slabih izgleda za gospodarski rast te zemlje i njenih visokih troškova zaduživanja, prenose svjetske novinske agencije. Naime, europska tržišta boje se da bi Lisabon mogao biti sljedeći koji bi zbog dužničke krize u eurozini morao tražiti pomoć za spašavanje, nakon što su to učinile Grčka i Irska.

Moody’s je svoju odluku pojasnio zabrinutošću za sposobnost Portugala da izlazi na tržišta kapitala po održivim cijenama i ukazao na “neizvijesnost kada je riječ o dugoročnim ekonomskim izgledima Portugala”. Agencija je također zaključila da će, ako portugalska vlada zatraži kriznu pomoć, taj korak pozitivno utjecati na kratkoročnu neizvjesnost, ali je istovremeno upozorila da bi to moglo i povećati zabrinutost za pristup te zemlje financijskim tržištima u srednjem roku.

Po mišljenju Moody’sa, solventnost Portugala nije dovedena u pitanje.

Nadajmo se da su u pravu…

Pročitajte još:

Šefovi Unije sve glasnije zagovaraju zajedničke euro-obveznice – uskoro ćemo postati Sjedinjene europske države?

Roubini: Prestanite se zavaravati, Portugal će također trebati financijsko spašavanje!

Širi se kriza – nakon Grčke i Irske u opasnosti i Belgija!?