Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2010

Tržište novca - pad tržišnog tečaja EUR/USD

Posljednjeg radnog dana prošlog tjedna tečaj EUR/USD bio je pod utjecajem vijesti sa sastanka čelnika Europske unije na kojem je donesena odluka o uspostavljanju trajnog mehanizma za očuvanje stabilnosti eurozone i eura. Iako je u prvoj polovici petka euro jačao prema dolaru (s početnih 1,324 dolara za euro) prema 1,335 dolara za euro dosegnuvši tako svoj dnevni maksimum ostatak dana zabilježio je pad, prenose RBA analitičari.

Tome je doprinijela nesigurnost investitora oko tijeka dužničke krize u eurozoni te straha kako europski čelnici ipak ne čine dovoljno kako bi se ona riješila. Euro se prema dolaru tako spustio na najniže razine u posljednja dva tjedna od 1,314 dolara za euro, a trgovanje je zaključeno pri nešto višim razinama (1,319 dolara za euro).

U petak se tečaj EUR/HRK kretao u uskom rasponu od nekih 30-ak baznih bodova. Nakon otvaranja domaća valuta je blago aprecirala u odnosu na euro do razina oko 7,386 kuna za euro. No povećanom potražnjom za devizama sa strane korporativnog i institucionalnog sektora tečaj EUR/HRK je blago porastao i zatvorio dan na razinama oko 7,393 kuna za euro. Srednji tečaj za ponedjeljak iznosi 7,387561 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram