Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2010

Veliko kinesko osvajanje - u prošloj godini na preuzimanje po svijetu Kina utrošila 42,6 milijarde dolara!

Tijekom prošle godine kineske su tvrtke investirale 42 milijarde i 600 milijuna dolara u kupovinu tvrtki u inozemstvu...

Prema nedavnoj anketi medjunarodne konzultantske tvrtke KPGM, provedenoj medju 150 kineskih direktora, oko polovica njih navodi da planira u sljedeće tri godine ulagati u Sjedinjenim Državama. Tijekom prošle godine kineske su tvrtke investirale 42 milijarde i 600 milijuna dolara u kupovinu tvrtki u inozemstvu, prenosi VOA.

Neuspješni pokušaj kineske naftne tvrtke da kupi američku kompaniju Unocal  2005. zbog nacionalne sigurnosti stvorio je sumnju da ce kineske tvrtke ikad kupiti neku veliku američku kompaniju. Međutim, poslovni analitičari tvrde da su kineske tvrtke poboljšale svoje poslovanje i sad iskorištavaju recesiju u Americi.

U Listopadu tvrtka CNOOC investirala je milijardu dolara u naftna polja u Teksasu, a kineska najveća banka ICBC kupila je malu brokersku tvrtku u New Yorku.  U srpnju, jedna je kineska tvrtka kupila podružnicu General Motorsa, kompaniju Nexteer Automotive, za 450 milijuna dolara. Nexteer je drugi najveći poslodavac u gradu Saginawu u saveznoj državi Michigan, gdje je stopa neuposlenosti preko 11 posto. Neki uposlenici Nexteera zabrinuti su da ce s novim vlasnicima oni izgubiti svoja radna mjesta, ako se pogoni prebace u Kinu. Neki nisu zadovoljni sto je firma sad pod kineskom kontrolom. Medjutim, tvrtka je od promjene vlasništva otvorila preko 100 radnih mjesta.

Takodjer ove godine četvrta po veličini kineska celicana Anshan Iron and Steel namjeravala je ući u zajedničko ulaganje s američkom tvrtkom Steel Development Corporation u saveznoj državi Mississippi. To bi bilo prvo kinesko ulaganje u tom sektoru u Sjedinjenim Državama.

Da ne bude nikakve zabune - Kina će osvojiti i SAD i ostatak svijeta. Samo je pitanje vremena...

Pročitajte još:

- Kineska robna kuća svojim VIP klijentima nudi ulaz u privatni toalet

- BlackStoneov Steve Schwarzman odustaje od Amerike: Akcija je svudje, osim u SAD-u!

- Što oni znaju, a mi ne znamo – Kina ove godine uvezla 500% više zlata!

- Bratstvo i jedinstvo: Kina će u gospodarstvo Venezuele uložiti 40 milijardi dolara!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram