Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2010

Grčka najavila sveopću privatizaciju: Prodaju se zračne luke, kockarnice, autoceste...

Grčke su vlasti najavile novi krug privatizacije i prodaje državnih poduzeća. Sve to naravno čine kako bi si popravili ozbiljno narušenu financijsku krvnu sliku...

Banka:

Program privatizacije vrijedan 7 milijardi eura obuhvaća prodaju državnih željeznica i autotransporta, starije atenske zračne luke Elinikon, komunalnih poduzeća, pošte, kockarnica, državne lutrije te davanje u koncesiju luka i autocesta, navodi atenski dnevnik Ta Nea.

Privatizacija je uvjetovana obvezama koje je grčka vlada preuzela potpisivanjem memoranduma s Europskom komisijom, Europskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, na osnovu kojeg je Grčkoj odobren spasonosni zajam u iznosu od 110 milijardi eura, kako bi izašla iz krize. Europske institucije i MMF zatražili su od Grčke da provede privatizaciju, a program je trebao biti pripremljen do kraja godine. Prva milijarda prihoda na temelju privatizacijskog programa trebala bi u državni proračun ući već iduće godine.

Podsjećamo, MMF očekuje da će grčko gospodarstvo u ovoj godini pasti za 4,25 posto, dok bi u 2011. pad mogao iznositi 3 posto. Prijašnje projekcije su sugerirale stezanje ekonomskih aktivnosti od 4, odnosno 2,5 posto.

Čeka li i Hrvatsku nova velika privatizacija ukoliko nastavimo sa zaduživanjem i rastom deficita!?

Pročitajte još:

- MMF Grčkoj odobrio novu tranšu kreditnih sredstava. Izlaz iz krize i dalje nije na vidiku…

- Legendarni Jim Rogers: Neke europske države nalaze se pred bankrotom!

- Izašli svježi brojevi – Grčka stoji još gore nego što smo mislili

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram