Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2010

Fondovi: Odlični rezultati za većinu fondova

Treći uzastopni tjedan fondovi su ostvarili odlične rezultate.

I ovaj put su najveći rast ostvarili fondovi koji su orijentirani na domaće tržište kapitala. Za izniman rast dioničkih i mješovitih fondova je ponajviše zaslužan rast cijene Ininih dionica a što je potaklo rast i drugih likvidnijih izdanja na ZSE. Najviše se je rast odrazio na one fondove koji u portfelju imaju izraženiji udio Ine i ostale likvidne domaće dionice. Najveće padove su pak zabilježili fondovi koji najviše ulažu u Europi Aziji i tržištima u razvoju. Dvadeset i devet fondova je poraslo preko jedan posto, dok ih samo osam bilježi pad veći od jedan posto. Tjedni dobitnici su indeksni fondovi koji isključivo ulažu na ZSE, najviše za čak 10,33 posto je porastao VB Crobex10 a slijedi ga OTP indeksni koji je porastao za 7,84 posto. Tjedne promjene fondova kreću se u rasponu od 10,33 do -3,25 posto. Na ljestvici top deset fondova devet mjesta zauzimaju dionički fondovi a među njih se je kao jedini mješoviti uvrstio Erste Balanced.

Fondovi bez naknada
Šest fondova s najvećim prinosom u ovoj godini, je među fondovima u koje se može ulagati pod promotivnim uvjetima. Do kraja godine traje promotivna akcija, kod trideset i jednog fonda, tokom koje je ulaganje u spomenute fondove omogućeno pod povoljnijim uvjetima dok je ulaganje u fond KD Energija omogućeno bez ulazne naknade do 15. siječnja.


Dionički fondovi

Kao i u tjednu ranije dvije trećine dioničkih fondova je ostvarilo pozitivne rezultate. Od njih trideset i dvoje koliko ih je poraslo, najuspješniji je s rastom od 10,33 posto bio VB CROBEX10, a slijede ga OTP indeksni i Raiffeisen Hrvatske dionice s tjednim rastom od 7,84 odnosno 7,21 posto. Ukupno su čak dvadeset i dva dionička porasla za više od jedan posto. Od toga ih jedanaest bilježi rast veći od tri posto. S negativne strane ljestvice, nalazi se šesnaest dioničkih fondova od čega ih osam bilježi pad veći od jedan posto. Najviše za 2,01 odnosno 2,00 posto su pali Ilirika Gold i Ilirika Azijski tigar.
U ovoj godini rast bilježe trideset i dva od ukupno četrdeset i osam dioničkih fondova. Na vrhu ljestvice su fondovi koji su s svojim portfeljima izloženi na svjetskim tržištima, a najuspješniji su i dalje oni koji su orijentirani na SAD, Aziju i srednji istok, odnosno na tržišta u razvoju a koji bilježe rast veći od petnaest posto. Predvodi ih NFD Aureus US Algorithm s prinosom od 28,30 posto, slijede MP-Mena HR (24,96 posto) i Ilirika BRIC s rastom od 18,95 posto. Prinos veći od deset posto u ovoj godini ukupno bilježi deset dioničkih fondova. Od dioničkih koji su u minusu njih devet bilježi minus manji od četiri posto. Promatramo li prinose dioničkih fondova u zadnjih dvanaest mjeseci, trideset fondova je u plusu, a rast veći od deset posto bilježi jedanaest fondova. Najuspješniji su NFD Aureus US Algorithm, MP-Mena HR, HPB WAV DJE i MP-Global HR.

Mješoviti fondovi
Mješoviti fondovi su nastavili s odličnim rezultatima od tjedna ranije. Od osamnaest mješovitih, u proteklom tjednu čak ih je šesnaest zabilježilo pozitivne promjene. Najuspješniji je s rastom od 4,35 posto bio Erste Balanced, koji je i jedini mješoviti s rastom većim od četiri posto, čime se je uvrstio na ljestvicu deset najuspješnijih fondova u proteklom tjednu. Slijede ga s rastom od 3,27 i 3,16 posto OTP uravnoteženi i Allianz Portfolio. Ukupno je sedam mješovitih poraslo preko jedan posto. Samo su dva pala, a najveći pad od 3,25 posto bilježi NFD Aureus Emerging Markets Balanced. Deset mješovitih u ovoj godini bilježi pozitivne prinose. Najuspješniji je Allianz Portfolio s prinosom od 10,29 posto a slijede ga Raiffeisen Prestige i AC G Balanced EM s prinosom od 8,34 odnosno 8,20 posto. Od osam mješovitih koliko ih je u ovoj godini u minusu, dva su pala za manje od dva posto. Prema prinosu u zadnjih dvanaest mjeseci najuspješniji su s rastom od 10,72 posto Allianz Portfolio i AC G Balanced EM (8,68 posto).

Obveznički fondovi
Obveznički fondovi su u odnosu na tjedan ranije zabilježili malo bolji tjedan, naime pet ih je poraslo a tri su pala. Najuspješniji su s rastom od 0,28 posto bili OTP euro obveznički i Capital One, dok s negativne strane ljestvice najveći pad bilježe ZB bond (-0,11 posto) i Erste Bond (-0,06 posto).
U ovoj godini su svi obveznički u plusu s prinosima u rasponu od 4,21 do 9,27 posto, a predvodi ih InterCapitalov Capital One. U zadnjih šest mjeseci je najuspješniji bio Capital One (4,97 posto), koji također bilježi najveći rast od 10,75 posto, među obvezničkim fondovima u zadnjih 12 mjeseci.

Novčani fondovi
Ponovno su svi novčani fondovi porasli. Porasli su u rasponu od 0,01 do 0,12 posto. Predvode ih Platinum Cash i Cash s rastom od 0,12 odnosno 0,10 posto. U ovoj godini su najuspješniji Erste Euro-Money (3,96 posto) te HPB Novčani i Raiffeisen Cash oboje s ostvarenim prinosom od 3,76 posto. Najuspješniji u zadnjih mjesec dana je Erste Money (0,30 posto), u zadnja tri i šest mjeseci Raiffeisen Cash, dok najveći rast u zadnjih dvanaest mjeseci bilježi Erste Euro-Money.

Najveći tjedni rast [%]

VB Crobex10 +10,33%
OTP indeksni +7,84%
Raiffeisen HR dionice +7,21%
Erste Total East +5,74%
ERSTE Adriatic Equity +5,41%
KD Victoria +5,32%
Capital Two +4,88%
A1 +4,62%
ERSTE Balanced +4,35%
FIMA Equity +4,18%

Izvor:Iztok Likar, www.hrportfolio.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram