Analitičar Splitske Banke družio se s novinarima. Iz “druženja” su proizašle nove pesimistične prognoze. A što ste drugo očekivali…

Zdeslav Šantić najavljuje tešku i izazovnu 2011. godinu za sve građane…

”Godina će biti obilježena izazovima”, kaže Šantić i napominje da će rasti cijene i time padati životni standard. Iako sve relevantnije analize govore kako će hrvatski BDP iduće godine ipak ostvariti dugo-očekivani rast, Šantić tvrdi kako će to biti rast na temelju niske baze, koji ne znači izlazak iz krize niti zaustavljanje rasta nezaposlenosti.

Između ostalog, po Šantiću nas čeka poskupljenje komunalija, energenata i hrane.

Domoljubna rješenja, ironično će Šantić, poput nagovaranja građana na povećanu potrošnju, neće spasiti gospodarstvo već promjena modela rasta pri čemu se moramo okrenuti proizvodnji u privatnom sektoru i izvozu.

”Devalvacija je opasna mjera koja ne bi rezultirala ni rastom konkurentnosti ni izvoza već bi stvorila predispoziciju za povećanu inflaciju”, kaže Šantić.

Ni mađarsko rješenje deeurizacije, odnosno ukidanje devizne klauzule, nije spasonosno rješenje, s obzirom da rast loših kredita možemo zahvaliti ipak sporom oporavku tržišta rada i gospodarstva općenito. ”Cijela Europa provodi mjere koje vode u fiskalnu konsolidaciju, a mi ćemo nažalost 2011. posvetiti politici”, zaključuje Šantić u pesimističnom tonu.

Pročitajte još:

Još malo pesimizma – u 2011. godini očekuje nas val novih otkaza!

RBA analitičari potvrdili crne prognoze: Do kraja godine nezaposlenost na 17,5%!

Šantić: Hrvatska mora provesti reforme i liberalizirati tržište rada!

Šantić: Hrvatsko gospodarstvo će početi rasti tek krajem iduće godine!

Izvor:SEEbiz