Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2010

Svjetsko tržište: Rast PMI indeksa prerađivačkog sektora u Njemačkoj iznad očekivanja

PMI indeks prerađivačkog sektora u eurozoni u prosincu je porastao suprotno očekivanjima na 56,8, dok je isti indeks uslužnog sektora pao više nego je tržište očekivalo..

PMI uslužnog sektora u spomenutom je mjesecu iznosio 53,7. PMI prerađivačkog sektora u Njemačkoj porastao je na 60,9, što je više od očekivanja tržišta, dok je PMI uslužnog sektora pao na 58,3, što je niža razina od očekivane.

RBA analitičari:

Suprotno očekivanjima tržišta, zahtjevi za naknade za novonezaposlene u SAD-u u prošlom su tjednu pali na 420 tisuća, što je najniža razina u posljednja tri tjedna. U tjednu prije, ukupan broj zahtjeva za naknade nezaposlenima porastao je za 49 tisuća. Philadelphia Fed indikator prerađivačkog sektora u prosincu je zabilježio najveći rast od travnja 2005. godine. U spomenutom mjesecu indikator je suprotno očekivanjima porastao na 24,3 (s 22,5 u studenom).
Prema podacima s Bloomberga tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,3963; USD/JPY 81,08; GBP/USD 1,5702; USD/CHF 0,9677.

EUR/HRK - U četvrtak nije bilo većih oscilacija na domaćem deviznom tržištu. Tečaj je nakon otvaranja na razinama oko 7,391 kuna za euro, blago pao na razine oko 7,386 kuna za euro uzrokovan povećanom ponudom deviza sa strane bankarskog sektora. Ali korporativni sektor, koji je i dalje glavni generator potražnje za devizama uzrokovao je blagu deprecijaciju domaće valute naspram jedinice jedinstvene europske valute te je dan zatvorio na razinama oko 7,390 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram