Nije velika novost kako smo u gabuli. Prosječni Hrvat danas jedva spaja kraj s krajem…

HRT:

Potrošačka košarica četveročlane obitelji u studenom je iznosila 6.652 kune što je 0,6 posto više nego u listopadu. Prosječna neto-plaća pokriva 79 posto mjesečnih potreba. Umirovljenička košarica iznosi 3.603 kune, a pokrivenost košarice prosječnom mirovinom je 60,06 posto, što je za 0,02 posto manje u odnosu na listopad. Život je najjeftiniji u Varaždinu, a najskuplji u Puli.

Teško da ovoga prosinca možemo očekivati potrošnju na razini prošlogodišnje, a kamoli prijašnjih optimističnih godina. U tim godinama potrošnja se temeljila na zaduživanju, ali i optimizmu građana, no to je vrijeme iza nas, ističu u Nezavisnim hrvatskim sindikatima.

“Vlada nije učinila ništa što bi zaustavilo potonuće Hrvatske u krizi”, ističe čelnik NHS-a Krešmir Sever. “U potonuću smo i u gospodarstvu i u socijali. To potonuće je ogledalo ovoga što se događa u blagdanskoj i predblagdanskoj potrošnji”, kazao je.

Toj crnoj slici dodao je najavu poskupljenja plina i struje, rast insolventnosti i neplaćanja, kao i broja radnika koji ne primaju plaće – trenutačno ih je oko 72.000.

Pročitajte još:

Vidošević upozorava: Za dvije godine Hrvatska će biti dužna 60 milijardi eura!

RBA analitičari potvrdili crne prognoze: Do kraja godine nezaposlenost na 17,5%!

Hrvati na rubu očaja: Gotovo svi očekuju kako će iduća financijska godina biti još teža

Još malo pesimizma – u 2011. godini očekuje nas val novih otkaza!