Zatvori
Jasmin Hadzic
17/12/2010

Facebook sada navodno vrijedi 56 milijardi dolara! Kada će ovaj balon puknuti!?

Vrijednost Facebooka već je duže vremena na razinama koje će mnogi procijeniti smiješnima i ludima. Vjerujete li Vi da kompanija s oko 2 milijarde dolara navodnih prihoda vrijedi čak 25 puta više...

Ludnica za Facebookovim dionicama na sekundarnom tržištu ne prestaje. Servis Sharepost koji omogućava zaposlenicima privatnih kompanija trgovanje dionicama objavio je kako je odrađena transakcija Facebookovih dionica koja vrijednost kompanije procjenjuje na 56 milijardi dolara! Ludo, zar ne!? Prema sekundarnom tržišu početkom ove godine vrijednost Facebooka je procjenjivana na 14 milijardi dolara. Nešto ovdje ne štima...

Ako uzmemo u obzir kako nemamo niti jedan čvrsti dokaz kako Facebook zaista ima 2 milijarde dolara prihoda, postavlja se pitanje tko su ovi ludi investitori koji su spremni na slijepo vrednovati kompaniju na 56 milijardi dolara.

Neracionalnosti ovdje ne prestaju. Jedan je analitičar Wedbusha, Lou Kerner, objavio kako će Facebook do 2015. godine vrijediti čak 200 milijardi dolara!!!

On za svoje pretpostavke čak daje i dobre razloge:

- Facebook danas ima više od 500 milijuna korisnika, a ta će brojka samo rasti. Gdje god se okrenete vidite neku vezu na sam Facebook.

- Na Facebookovoj platformi se izgrađuju novi biznisi. Pogledajte što je samo postigla Zynga ili Groupon, koji možda nije izgrađen na Facebooku, ali u velikoj mjeri koristi njegov društveni graf.

- Mediji su od Facebooka napravili najveći internet brend svih vremena. Svaki Facebookov i najmanji pokret se detaljno prati u svim svjetskim medijima.

Možda su ovo dobri razlozi, no i dalje se sve ovo gradi na običnim pretpostavkama i prognozama. Mi i dalje nemamo neku potvrdu kako je Facebook dobar biznis.

Facebook jest cool, no da li je i 56 milijardi dolara vrijedan biznis!? Čeka li nas pucanje velikog Facebook balona!?

Pročitajte još

- Pogledajte koji nas veliki internetski IPO-ovi čekaju u sljedeće dvije godine!

- TIME odlučio: Mark Zuckerberg je osoba godine!

- Čovjek tuži braću Winklevoss koji tuže Facebook. Dovoljno zamršeno?

- Facebook polako osvaja svijet: Gotovo 250 milijuna ljudi koristi Facebook izvan Facebooka!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram