Zatvori
Računalni čip
Foto: Jason Leung / Unsplash
PoslovniPuls
17/10/2024

Apple dio proizvodnje svojih računalnih čipova vraća u SAD

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) navodno je započeo proizvodnju čipova za Apple u svojoj novoj tvornici u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Prema neovisnom novinaru Timu Culpanu, proizvođač čipova trenutno proizvodi A16 čipove za Apple u prvoj fazi svoje tvornice Fab 21 u Phoenixu, Arizona. Čipovi, koji se proizvode koristeći 5nm proces, izrađuju se "u malim, ali značajnim količinama", izjavio je Culpan još u rujnu, pozivajući se na neimenovane izvore.

Dvoje ljudi upoznatih s tim pitanjem izjavilo je za Business Insider kako je proizvodnja A16 čipova započela, ali da tvornica još nije dosegnula pune proizvodne kapacitete.

Proizvodnja A16 čipova, "značajno će se povećati" nakon dovršetka druge faze TSMC-ove prve tvornice u Arizoni, navodi Culpan. To bi TSMC-ovoj američkoj tvornici omogućilo da dostigne planiranu proizvodnju u prvoj polovici iduće godine.

Bloomberg je u rujnu izvijestio kako je TSMC-ova stopa iskorištenosti, odnosno broj funkcionalnih čipova koje može proizvesti po proizvodnom procesu, u njihovoj tvornici u Arizoni slična stopama iskorištenosti u sličnim postrojenjima na Tajvanu.

Još nije jasno koji će Apple uređaji koristiti ove čipove, navodi Culpan.

Tajvanski proizvođač čipova proizvodi oko 90% svjetskih naprednih čipova i smatraju se vodećim partnerima Nvidije i Applea. U travnju je administracija američkog predsjednika Joe-a Bidena najavila kako će TSMC dobiti 6,6 milijardi dolara bespovratnih sredstava kroz federalni zakon o čipovima i znanosti (tzv. "Chips and Science Act") kako bi podržala izgradnju prvog velikog pogona za proizvodnju čipova u SAD-u.

Očekuje se kako će TSMC-ove tvornice čipova u Arizoni započeti proizvodnju 2025. i 2028. godine, dok će dio predviđenih sredstava iz Zakona o čipovima podržati izgradnju treće tvornice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram