Zatvori
Intel računalni čip
Foto: BoliviaInteligente / Unsplash
PoslovniPuls
24/09/2024

Počelo se šuškati o Qualcommovom potencijalnom preuzimanju Intela

Posljednjih dana pojavile su se glasine kako kalifornijski Qualcomm razmatra preuzimanje posrnulog Intela.

Potencijalna akvizicija suočila bi se s oštrom antimonopolskom kontrolom na globalnoj razini, jer bi spojila dvije ključne tvrtke u sektoru računalnih čipova, stvarajući globalnog diva s jakim udjelom na tržištu pametnih telefona, osobnih računala i servera.

"Glasine o dogovoru između Qualcomma i Intela su intrigantne na više razina i, s čisto produktivnog stajališta, imaju određenu logiku jer imaju niz komplementarnih linija proizvoda", rekao je osnivač TECHnalysis Researcha, Bob O'Donnell.

"Međutim, šanse da se to dogodi su zaista male. Također, malo je vjerojatno da bi Qualcomm želio preuzeti cijeli Intel, a pokušaj razdvajanja proizvodnih poslova od poslova s poluvodičima trenutno jednostavno ne bi bio moguć", dodao je.

Nekada dominantna sila u industriji poluvodiča, Intel, koji postoji već pet desetljeća, suočava se s jednim od najgorih razdoblja u svojoj povijesti jer gubici rastu u jedinici za ugovornu proizvodnju čipova koju razvija u nadi da će konkurirati tajvanskom TSMC-u.

Intelova tržišna vrijednost pala je ispod 100 milijardi dolara prvi put u tri desetljeća, jer je kompanija propustila priključiti priliku s čipovima za AI nakon što je odbila ulaganje u OpenAI.

S druge strane, Qualcomm, koji isporučuje čipove za Apple, ubrzao je svoje napore da se proširi izvan svog glavnog poslovanja s pametnim telefonima, razvijajući čipove za industrije kao što su automobilska industrija i osobna računala, a sve pod vodstvom izvršnog direktora Cristiana Amona. No, i dalje je previše ovisan o mobilnom tržištu, koje je posljednjih godina imalo problema zbog pada potražnje na globalnom tržištu.

Amon je osobno uključen u pregovore s Intelom, navodi Reuters.

Bloomberg News izvijestio je tijekom vikenda kako je Apollo Global Management, već partner u Intelovoj tvornici u Irskoj, ponudio ulaganje u kompaniju u iznosu do 5 milijardi dolara.

Qualcomm bi također mogao odlučiti kupiti samo dijelove Intelovog poslovanja, umjesto cijele kompanije. Reuters je ranije ovog mjeseca izvijestio kako je Qualcomm posebno zainteresiran za Intelovu jedinicu za dizajn osobnih računala.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram