Zatvori
Dvorana UN s Google logotipom - umetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
23/09/2024

Google ulaže 120 milijuna dolara u globalnu edukaciju o umjetnoj inteligenciji

Googleov izvršni direktor Sundar Pichai govorio je u subotu na UN-ovom Summitu budućnosti, gdje je opisao umjetnu inteligenciju kao "najtransformativniju tehnologiju do sada" i najavio novi fond za edukaciju i obuku o umjetnoj inteligenciji diljem svijeta.

Pichai je ukazao na četiri prilike koje vidi za AI i održivi razvoj: pomoći ljudima da pristupe informacijama na svom jeziku, ubrzati znanstvena otkrića, pružiti upozorenja i praćenje klimatskih katastrofa te poticati ekonomski napredak.

Pichai je priznao kako AI također nosi rizike, poput deepfakeova, iako nije spomenuo utjecaj umjetne inteligencije na klimu.

Dodao je kako želi izbjeći globalni "AI jaz" te da Google stvara Globalni fond za AI prilike vrijedan 120 milijuna dolara, kroz koji će "omogućiti edukaciju i obuku o umjetnoj inteligenciji u zajednicama diljem svijeta" u partnerstvu s lokalnim neprofitnim organizacijama i nevladinim udrugama.

Pichai je također pozvao na "pametnu regulaciju AI proizvoda koja ublažava štetu i odupire se nacionalnim protekcionističkim impulsima" — inače, predviđa kako bi regulacija mogla "proširiti AI jaz i ograničiti koristi umjetne inteligencije."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram