Zatvori
Knjiga s mikrofonom - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
10/09/2024

Audible najavio kako će audio knjige ubuduće čitati AI naratori

Audible, Amazonova podružnica koja producira popularne audio knjige, u ponedjeljak je najavila kako će koristiti umjetnu inteligenciju (AI) obučenu na glasovima profesionalnih naratora za generiranje novih snimki audio knjiga.

Izabrana skupina naratora iz SAD-a bit će pozvana da počne obučavati AI koristeći svoje glasove, počevši od ovog tjedna, izjavili su iz Audiblea, prenosi TechCrunch. Posebno trenirana umjetna inteligencija koristit će se za stvaranje novih snimki, a naratori će imati priliku odobriti korištenje svoje sintetičke verzije glasa za određena djela, kao i uređivati izgovor i tempo.

Audible navodi kako će naratori koji sudjeluju u ovom programu biti kompenzirani za sve audio knjige kreirane koristeći njihove AI glasove, i to na osnovi pojedinačnih naslova, dijeljenjem tantijema od prodaje.

Ova najava dolazi u trenutku kada tehnologija umjetne inteligencije sve više preuzima ulogu u kreativnoj industriji, uključujući naraciju audio knjiga. Dok su ljudski naratori dosad bili neizostavni dio produkcije audio knjiga, razvoj tehnologije obrade prirodnog jezika i generativne umjetne inteligencije otvara vrata novim pristupima.

Audibleov novi program može omogućiti bržu i ekonomičniju proizvodnju audio sadržaja, čime se zadovoljava rastuća potražnja za audio knjigama diljem svijeta. Također, omogućuje naratorima veću fleksibilnost jer njihovi glasovi mogu biti generirani i korišteni u različitim projektima bez potrebe za stalnim angažmanom.

Međutim, postoje i izazovi. Neki kritičari postavljaju pitanje koliko će autentičnost i emocija ljudske naracije biti očuvane u sintetičkim glasovima. Naratori ulažu puno vremena i truda u interpretaciju likova i priče, što je često ključan faktor u uspjehu audio knjige. Iako tehnologija napreduje, postoji zabrinutost hoće li umjetna inteligencija biti sposobna vjerno prenijeti te nijanse.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram