Zatvori
Foto: Andrey Matveev / Unsplash
PoslovniPuls
02/08/2024

Intel u velikim problemima - kreće val otkaza i obustava isplate dividende

Intel je ovaj tjedan objavio poslovne rezultate koji su razočarali analitičare i najavio plan smanjenja troškova u vrijednosti od 10 milijardi dolara, što uključuje i otpuštanje 15% zaposlenih te obustavu isplate dividende.

U svom priopćenju, Intel je naveo očekivani prihod za treći kvartal između 12,5 i 13,5 milijardi dolara, što je znatno ispod prognoza analitičara koji su predviđali 14,3 milijarde dolara. Kao rezultat toga, cijena dionica tvrtke pala je više od 16%.

Intel se trenutno nalazi u procesu značajne reorganizacije kako bi povratio tržišni udio izgubljen u konkurenciji s AMD-om, dok istovremeno radi na razvoju AI čipova i uslugama proizvodnje čipova za treće strane. Ovaj potez dolazi u trenutku kada se tržište osobnih računala polako oporavlja nakon osam uzastopnih kvartala pada, koji su uslijedili nakon početnog eksplozivnog rasta uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Bloomberg navodi kako će Intel uskoro otpustiti tisuće radnika dok nastavlja ulagati milijarde dolara u tvornice i postrojenja diljem svijeta kako bi povratio svoj udio na tržištu proizvodnje čipova, gdje dominira Taiwan Semiconductor (TSMC).

Intelov segment podatkovnih centara i umjetne inteligencije ostvario je prihod od 3,05 milijardi dolara u ovom kvartalu, što je nešto manje od očekivanih 3,07 milijardi dolara. Ovaj segment nudi Intelu priliku za povećanje prihoda zbog velike potražnje za CPU-ima i GPU-ima za AI aplikacije. Međutim, Intelovi GPU-i nisu toliko traženi kao oni koje proizvodi Nvidia (NVDA), koja se smatra vodećim proizvođačem AI čipova.

Od početka godine, cijena Intelovih dionica pala je za 38%, dok je cijena AMD-ovih dionica pala za samo 3,7%. Nvidijine dionice, s druge strane, porasle su za 127%.

Iako su podatkovni centri i umjetna inteligencija u fokusu, Intelov segment za klijente, koji uključuje prodaju čipova za poslovna i potrošačka računala, i dalje je najveći dio njegovog poslovanja. U ovom kvartalu, prihod od ovog segmenta iznosio je 7,4 milijarde dolara, što je nešto manje od očekivanih 7,5 milijardi dolara. Prošle godine, u istom kvartalu, prihod je iznosio 6,7 milijardi dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram