Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2015

I hrvatski osnovnoškolci dobili priliku da se upoznaju s osnovama programiranja

Microsoft Hrvatska partner je projekta "Sat kodiranja“ (Hour of Code) putem kojeg će se učenicima osnovnih i srednjih škola od 7. do 11. prosinca 2015. godine omogućiti predavanja o osnovama programiranja bez obzira na prethodno stečeno znanje...

"Hour of Code“ je globalni projekt neprofitne organizacije code.org koji se provodi u 180 zemalja svijeta i kojim je dosad obuhvaćeno 100 milijuna mladih s ciljem da im se pruže suvremena znanja, alati i različite tehnologije koje će im pomoći u budućem obrazovanju i zapošljavanju, navodi se u priopćenju.

Radionice u školama provode učitelji i profesori informatike ili srodnih predmeta, a priključit će im se i Microsoft Student Partneri te brojni istaknuti IT stručnjaci. Posebnost projekta je što su organizatori napravili detaljne vodiče za predavanja pomoću kojih ulogu predavača mogu preuzeti i osobe koje nisu eksperti u kodiranju.

U sklopu projekta Microsoft je u suradnji s partnerima Mojang i Code.org razvio zanimljivu internetsku aplikaciju za kodiranje, dostupnu i na hrvatskom jeziku, a koja koristi mnogima prepoznatljivo okruženje računalne igrice Minecraft. Ova aplikacija, namijenjena mladima od šest godina starosti na više, na zabavan način upoznaje korisnike s osnovama kodiranja, potičući ih da istraže dvodimenzionalni svijet Minecrafta te da svojim potezima u igrici ispunjavaju različite zadatke čime se generiraju računalni kodovi. Na kraju svake faze igrice moguće je pregledati kako u programskom jeziku izgleda kod koji je igrač napravio pomičući lik u igrici u raznim smjerovima.

Na predavanjima u školama učenici će se upoznati s programerskim konceptima koji stoje iza pravih programskih jezika, a osim programiranja obradit će se i teme sigurnog načina korištenja interneta. Predavanja su namijenjena svim učenicima u Hrvatskoj, bez obzira gdje se nalaze i koje škole pohađaju, a mogu se izvoditi tako da djeca rade na računalu u parovima, korištenjem projektora na kojem će gledati video zapise, demonstracije, odgovarati na pitanja i rješavati zagonetke, a postoje predavanja i bez upotrebe elektronike, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram