Zatvori
Zrakoplov na pisti
Foto: Jan Rosolino / Unsplash
PoslovniPuls
01/08/2024

Europske zračne luke napokon dostigle razinu prometa prije pandemije koronavirusa

Putnički promet u europskim zračnim lukama u prvoj polovici godine vratio se na razinu zabilježenu prije pandemije koronavirusa, što ukazuje na to da se ovaj sektor konačno oporavio od pandemijske krize, objavilo je Vijeće Europe za međunarodne zračne luke. Ipak, udruga je istaknula da oporavak nije ravnomjeran, jer je gotovo polovica europskih zračnih luka i dalje ispod razine prije pandemije.

Broj putnika porastao je za devet posto u prvih šest mjeseci 2024. godine u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, prema podacima Airports Council International Europe (ACI Europe).

Ovaj porast od devet posto u usporedbi s prošlom godinom doveo je promet na 0,4 posto iznad razine iz prve polovice 2019., godine prije nego što je pandemija COVID-19 paralizirala gospodarstva i zrakoplovnu industriju.

"Budući da je ukupni promet putnika napokon premašio razinu iz 2019. tijekom cijelih šest mjeseci, naša je industrija sada prošla kroz najteže razdoblje", izjavio je glavni direktor ACI Europe, Olivier Jankovec.

Glavni faktor rasta ove godine bio je međunarodni promet, koji je u prvom polugodištu porastao za 10,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Domaći promet također je zabilježio rast od 4,2 posto.

Ove brojke "konačno" potvrđuju "potpuni oporavak zračnih luka od pandemije COVID-19", stoji u priopćenju ACI Europe-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram