Zatvori
Foto: Museums Victoria
PoslovniPuls
30/07/2024

Hrvatska industrija nezaustavljivo tone, bez svjetla na kraju tunela

Uz pad na mjesečnoj razini za 3,7%, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u lipnju u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 8,3%.

Pad indeksa fizičkog obujma industrijske proizvodnje nastavio se i tijekom drugog tromjesečja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u lipnju u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 8,3%. Sedmi je to zaredom pad na godišnjoj razini i najveći od svibnja 2020. U odnosu na svibanj, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam industrijske proizvodnje zabilježio je pad za 3,7%. Najsnažnija je to negativna mjesečna promjena od kraja 2023., čime je poništen solidan svibanjski rast od 2,5%, stoji u priopćenju RBA analitičara.

S podacima za lipanj zaokružena je statistika za prvu polovinu 2024. U razdoblju od siječnja do lipnja u odnosu na isto razdoblje 2023. obujam industrijske proizvodnje niži je u prosjeku za 4,2% (kalendarski prilagođeni indeksi). Pri tome je pad zabilježen u svim kategorijama GIG-a izuzev Netrajnih proizvoda za široku potrošnju kod kojih je godišnja stopa rasta u promatranom razdoblju iznosila skromnih 1,0%. U kategoriji Trajnih dobara za osobnu potrošnju pad je iznosio 12,3%, dok je uz kolebljivu kategoriju Energije (-15,1%), kod Kapitalnih proizvoda zabilježen pad za 6,9%. Promatrano prema NKD-u, u Prerađivačkoj industriji godišnji pad je u razdoblju siječanj-lipanj iznosio 2,1%. U istom razdoblju na godišnjoj razini, Rudarstvo i vađenje bilježi pad za 4,0%, a Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za visokih 16,8%.

"Kontinuirano negativne promjene u indeksu fizičkog obujma industrijske proizvodnje u skladu su s kretanjima kod najvažnijih trgovinskih partnera u europodručju gdje ekonomski podaci (ESI, PMI, BDP, tvorničke narudžbe) nastavljaju signalizirati izazovne poslovne uvjete u industrijskim (prerađivačkim) poduzećima. Iako je široko rasprostranjen, intenzitet pada u Hrvatskoj dodatno je produbljen snažnim dvoznamenkastim padom u proizvodnji energije (15,1% na godišnjoj razini u prvoj polovici 2024.). Iako su izgledi za zamjetniji oporavak industrijskih aktivnosti u nastavku godine slabašni, navedeno će ovisiti o kretanjima na inozemnim tržištima, odnosno oporavku vanjskotrgovinske potražnje", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram