Zatvori
Euri
Foto: Unsplash
PoslovniPuls
15/07/2024

Hrvatska kućanstva u bankama drže 37,2 mlrd. eura

Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura.

Na godišnjoj razini, rast ukupnih depozita ubrzao je s 4,5% na 4,9%. Na mjesečnoj razini ukupni depoziti tek su blago porasli, za 0,6% u odnosu na travanj.

Prema strukturi depozita, prekonoćni depoziti činili su u svibnju 70,0% ukupnih, odnosno iznosili su 39,5 mlrd. eura (+0,2% mjesečno odnosno -4,7% godišnje). Na godišnjoj razini zabilježeno je osmo zaredom smanjenje ove kategorije. S druge strane, s iznosom od gotovo 17 mlrd. eura, oročeni depoziti činili su 30% ukupnih. Oročeni depoziti porasli su na godišnjoj razini za snažnih 37,0%. Pozitivne promjene promatrane kategorije na godišnjoj razini traju od ožujka 2023., a odraz su i rasta pasivnih kamatnih stopa banaka. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,6% ili zabilježeno je smanjenje za 0,9% ili 259,2 mil. eura, prenose RBA analitičari.

Promatrano po sektorima, ukupni depoziti kućanstava iznosili su 37,2 mlrd. eura ili 65,9% ukupnih depozita. Rast promatranih depozita usporio je s 3,0% godišnje u travnju na 2,5% u svibnju. Nakon što je krajem 2023. bilo primjetno usporavanje godišnjeg rasta depozita kućanstava kao posljedica učinka baznog razdoblja (zbog rasta sredstava na transakcijskim računima u istom razdoblju godinu ranije uslijed uvođenja eura), od početka ove godine godišnja stopa rasta postepeno se normalizira (iščezavanje neuobičajenih promjena iz izračuna). Od ukupnih depozita kućanstava, na prekonoćne depozite odnosilo se 26,5 mlrd. eura (3/4 ukupnih), što predstavlja pad za 3,8% godišnje i rast za 0,1% mjesečno. Oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,7 mlrd. eura, a u odnosu na svibanj 2023. godine zabilježili su rast za 22,5%, dok su u odnosu na travanj 2024. ostali su gotovo nepromijenjeni. Uočljiv je postupan rast udjela oročenih depozita kućanstava u ukupnim, što je posljedica postepenog rasta kamatnih stopa na depozite.

S druge strane, ukupni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 15,7 mlrd. eura ili 27,8% ukupnih depozita. Na godišnjoj razini zabilježeno je ubrzanje s 7,3% na 8,6%, a na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,7%. Od toga se 11 mlrd. odnosilo na prekonoćne depozite, što je jednako smanjenju za 5,9% na godišnjoj razini i rastu za 0,7% u odnosu na travanj. Oročeni depoziti nefinancijskih društava iznosili su 4,6 mlrd. eura, što je na mjesečnoj razini povećanje za 4,1%. U odnosu na svibanj 2023. oročeni depoziti nefinancijskih društava porasli su za 71,1%. Zamjetan godišnji rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća također je odraz viših kamatnih stopa na depozite poduzeća.

Prema zadnjim dostupnim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite stanovništva iznosila je u ožujku 2,2% (-1bb mjesečno), dok je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite poduzeća iznosila 3,2% (+3bb mjesečno). Pritom su za stanovništvo kraća dospijeća atraktivnija s obzirom na zamjetniji rast kamatnih stopa na kraća u odnosu na duža dospijeća od strane banaka. Središnja banka nedavno je naglasila da je primjetno usporavanje dinamike premještanja depozita građana u potrazi za višim prinosima, što je također djelovalo u smjeru mjesečnog smanjenja kamatnih stopa na nove depozite, stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram