Zatvori
Volocopter
Foto: Volocopter
PoslovniPuls
10/07/2024

Veliki eksperiment: Leteći taksiji stiži na Olimpijske igre u Pariz

Francuska vlada u utorak je odobrila izgradnju plutajuće platforme za slijetanje na rijeci Seini za leteće taksije tijekom Olimpijskih igara u Parizu. Mjesto za slijetanje bit će postavljeno blizu željezničke stanice Austerlitz u jugoistočnom Parizu.

Letovi će bit ograničeni na samo dva po satu, između 8:00 i 17:00 sati, i to na nejaviše 900 tijekom cijelog probnog razdoblja "s obzirom na eksperimentalnu prirodu" vozila, navodi se u uredbi francuskih vlasti.

Privatne tvrtke uključene u projekt letećih taksija uključuju operatora pariške zračne luke ADP i njemačku tvrtku Volocopter.

Ove tvrtka se nadaju iskoristiti globalnu popularnost Olimpijskih igara kako bi demonstirali svoju inovativnu tehnologiju urbanog zračnog prijevoza.

Dok su četiri vertiporta - zračne luke za vozila s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem - već postavljena u predgrađima Pariza, uključujući jedan na zračnoj luci Charles de Gaulle, lokacija Austerlitz će biti prva unutar samog centra grada.

No, mnogi gradski dužnosnici u Parizu kritzirali su planove kao štetne za okoliš.

Osobe bliske gradonačelnici Anne Hidalgo rekle su za AFP u utorak da će gradska uprava osporiti dozvolu za platformu na sudu.

Nacionalno tijelo za okoliš Francuske utvrdilo je kako je procjena utjecaja platforme "nepotpuna" u pitanjima kao što su onečišćenje bukom, potrošnja energije i emisije stakleničkih plinova.

Također, taksiji nisu certificirani od strane Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) - što znači da operateri mogu nuditi samo besplatne demonstracijske letove tijekom trajanja Olimpijade.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram