Zatvori
NATO znak
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
19/06/2024

NATO otkrio ulaganja u četiri europske startup tvrtke

Konzorcij NATO saveznika potvrdio je prve tvrtke kojima su dodijeljena ulaganja kroz NATO Innovation Fund (NIF) težak milijardu eura.

Savez je predstavio fond još u ljeto 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu, obećavši ulaganje u tehnologije koje bi unaprijedile njegove obrambene sposobnosti. Fond podržava 24 od 32 zemlje članice NATO-a, uključujući Finsku i Švedsku, koje su se savezu pridružile ranije ove godine. Hrvatska ne sudjeluje u NIF-u.

U utorak je NATO-ov Inovacijski fond (NIF) potvrdio kako je izravno uložio u četiri europske tehnološke tvrtke za koje se smatra da će pomoći u rješavanju izazova u obrani, sigurnosti i otpornosti.
Sredstva su dodijeljena tvrtki Fractile sa sjedištem u Londonu, koja proizvodi računalne čipove s ciljem ubrzavanja razvoja velikih jezičnih modela (LLM) poput onih koji pokreću ChatGPT, kao i njemačkoj tvrtki ARX Robotics, koja dizajnira bespilotne robote s funkcijama koje uključuju dizanje teških tereta i sigurnosnih nadzora.

Ostale dvije startup tvrtke su britanski proizvođač iCOMAT, koji proizvodi lakše materijale za vozila, i Space Forge, velška tvrtka koja koristi uvjete svemira – kao što su mikrogravitacija i vakuum – za proizvodnju poluvodiča u orbiti.

"Omogućavanje pristupa strateškim tehnologijama ključno je za osiguranje sigurne i prosperitetne budućnosti za milijardu građana saveza," rekao je Andrea Traversone, glavni partner fonda.

Fond je također sklopio partnerstva s venture capital tvrtkama Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital i Vsquared Ventures kako bi podržao daljnja ulaganja u duboku tehnologiju na europskom kontinentu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram