Zatvori
Streaming glazbe
Foto: felipepelaquim / Unsplash
PoslovniPuls
10/06/2024

Čini se kako je EU pronašla novu metu - glazbene streaming platforme

Streaming sada čini najveći dio prihoda u globalnoj glazbenoj industriji, ali ti prihodi nisu pravedno raspoređeni, upozorili su europarlamentarci ranije ove godine, pozivajući na veće isplate izvođačima. Digitalne streaming platforme trenutno generiraju 67 posto prihoda u globalnoj glazbenoj industriji, što iznosi 22,6 milijardi dolara godišnje.

Već osmu godinu zaredom prihodi od glazbenih streaming platformi nastavljaju rasti. No, izvođači dobivaju samo mali dio tog kolača, tvrde eurozastupnici.

Trenutna neravnoteža u raspodjeli prihoda na tržištu glazbenog streaminga ne favorizira ni autore ni izvođače, ugrožavajući održivost njihovih karijera na digitalnom tržištu - istaknuli su europarlamentarci u rezoluciji iz siječnja.

Pozvali su na 'poduzimanje svih potrebnih mjera za prevladavanje trenutnih neravnoteža' i zatražili od Komisije da prati to pitanje i predloži odgovarajuće politike ako se situacija ne promijeni. Europski parlament smatra da su isplate autorima i izvođačima u skladu s 'preddigitalnim' pravilima te da ih treba uskladiti s 'pravednim i modernim naknadama'.

Tržištem glazbenog streaminga dominira nekoliko velikih igrača. Najveći je Spotify, drugi je Apple Music, a značajan dio tržišta zauzimaju i Tencent Music, Amazon, YouTube Music i Deezer.

U takvom okruženju, Europski parlament naglašava važnost poticanja 'kulturne raznolikosti' na streaming platformama.

Naglasili su kako glazba 'ima potencijal doprinosa mekoj moći Unije' te su istaknuli da bi 'promocija europskih umjetnika u trećim zemljama trebala biti prioritet Unije'.

Europska komisija, prema mišljenju EP-a, treba kreirati strategiju za glazbeni sektor kako bi Unija igrala važnu ulogu u promicanju raznolikosti svojih umjetnika i glazbenih djela, s naglaskom na snagu i raznolikost europskog glazbenog sektora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram