Zatvori
Tesla automobil u crnoj boji
Foto: Tech Nick / Unsplash
PoslovniPuls
05/04/2024

Jedan hedge fond manager Tesli prognozira potpuni krah na burzi

Ranije ovog tjedna, Tesla je objavila svoje poslovne rezultate za prvi kvartal, alarmirajući ulagače lošijim od očekivanih rezultata, s padom u isporukama automobila od 20 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Analitičari, posebno oni pesimistični glede Elona Muska, očekuju najgore. Upravitelj hedge fonda Per Lekander, koji "shorta" dionice ovog proizvođača električnih vozila još od 2020. godine, rekao je u razgovoru za CNBC-u kako očekuje da će ovaj kvartal biti "početak kraja balona Tesle, koji je vjerojatno, argumentirano, bio najveći balon na burzi u modernoj povijesti."

Dionice Tesle pale su preko 30 posto ove godine, kao rezultat naglog jačanja konkurencije, posebno iz Kine, kao i usporavanja općeg interesa za električna vozila i razočaranja zbog sve češćih Muskovih polarizirajućih javnih istupa.

Lekander sada prognozira kako će dionice Tesle pasti na samo 14 dolara, što bi predstavljalo pad od 91 posto.

"Međutim, mislim da Tesla ne može biti na razini od 14 dolara", rekao je CNBC-u. "Ako padne ispod određene razine zbog svega što se događa, propast će."

Lekander tvrdi kako Tesla ima "problem s potražnjom" i da navodni nasljednik Modela 3, manji i jeftiniji automobil, vjerojatno neće stići na tržište na vrijeme da osnaži poslovanje tvrtke.

"Ne vidim niti jedan razlog za oporavak u sljedeće dvije godine s obzirom na to da su ovi modeli zastarjeli i da gospodarstvo ne cvjeta", rekao je Lekander CNBC-u.

Lekander nije jedini investitor koji izražava zabrinutost. Dugogodišnji fan Tesle i analitičar iz Wedbusha Dan Ives nazvao je nadolazeći prvi kvartal tvrtke "noćnom morom".

"Musku se približava prijelomni trenutak da Teslu provuče kroz ovaj turbulentni period, inače slijede mračni dani", komentirao je Ives.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram