Zatvori
Volkswagen
Foto: Volkswagen
PoslovniPuls
21/03/2024

Volkswagen proširio partnerstvo s izraelskom tvrtkom koja radi na projektu hrvatskih robotaksija

Njemački automobilski div Volkswagen proširuje svoje partnerstvo s Intelovom podružnicom Mobileye sa sjedištem u Izraelu kako bi unio nove aspekte u automatsku podršku vožnje, izjavile su tvrtke u srijedu.

Podsjetimo, riječ je o istoj tvrtci koja je nedavno objavljena kao dobavljač tehnologije autonomne vožnje za tvrtku Project3 Mobility koja vodi projekt uvođenja robotaksija u Zagrebu, a iza koje stoji i Mate Rimac.

"Tehnologija, koja će biti integrirana u Volkswagenove vrhunske luksuzne i sportske marke, omogućit će vozilima da autonomno pretječu na autocesti i automatski se zaustavljaju na semaforima", navode iz kompanija.

Vozila koja će prva dobiti ovu tehnologiju autonomne vožnje bit će Audi, Bentley, Lamborghini i Porsche.

Volkswagen nije specificirao datum uvođenja novih značajki, ali je istaknuo kako će dodatne funkcije biti implementirane u kasnijim fazama, uključujući i mogućnost privremenog preuzimanja upravljača od strane vozila.

"Nove funkcije automatizirane vožnje značajno će povećati udobnost i sigurnost", rekao je izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume. Blume je također najavio da će suradnja u automatiziranoj vožnji s Boschom, Qualcommom i Horizon Roboticsom u Kini ostati na visokoj razini fokusa.

Mobileye je već partner podružnice Volkswagen Commercial Vehicles u razvoju potpuno autonomnog električnog kombija ID Buzz.

Planira se kako će električni kombi bez vozača u serijsku proizvodnju krenuti već 2026. godine, a Volkswagen planira koristiti ovo vozilo za pokretanje robotaxi usluge, počevši u sjevernom njemačkom gradu Hamburgu također 2026. godine.

U suprotnosti s pristupom svog prethodnika Herberta Diessa, Blume se sve više oslanja na vanjske partnere u pogledu softverskih rješenja.

Nakon preuzimanja dužnosti čelnika Volkswagen Grupe u rujnu 2022. godine, Blume je zatražio novu strategiju za softversku podružnicu i također promijenio upravljački tim Cariada.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram