Zatvori
Grafikon rasta
Foto: Freepik
PoslovniPuls
22/02/2024

Unatoč usporavanju - Hrvatska i dalje bilježi razmjerno visoku stopu inflacije

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su za 4,1 posto u siječnju u odnosu na isti lanjski mjesec, što označava najmanju stopu inflacije od listopada 2021. godine.

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, potvrdivši prethodne procjene objavljene početkom veljače. Stopa inflacije od 4,1 posto u siječnju predstavlja smanjenje u odnosu na prosinac 2023. godine, kada je inflacija iznosila 4,5 posto.

Analizirajući glavne skupine klasifikacije ECOICOP, DZS ističe da su sve kategorije na godišnjoj razini porasle, osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

Najveći porast potrošačkih cijena zabilježen je u kategoriji restorana i hotela, s rastom od deset posto. Slijede hrana i bezalkoholna pića s rastom od 6,5 posto, zdravlje s 5,5 posto, obrazovanje s 5,4 posto, razna dobra i usluge s 4,6 posto, te rekreacija i kultura s rastom od 3,9 posto. Kategorije alkoholnih pića i duhana te odjeće i obuće zabilježile su porast od po 3,8 posto.

Cijene u kategoriji prijevoza su skočile za 3,7 posto, u komunikacijama za tri posto, a u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva za 2,5 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, rast cijena na godišnjoj razini ostvaren je kod hrane, pića i duhana za 6,1 posto, usluga za 5,9 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 2,9 posto, dok su cijene energije pale za 0,4 posto.

Na mjesečnoj razini, najveći prosječni porast cijena zabilježen je u kategoriji zdravlja, s rastom od 2,1 posto, te hrane i bezalkoholnih pića, s rastom od 1,3 posto. Cijene u komunikacijama su u prosjeku porasle za 0,8 posto, dok su cijene odjeće i obuće pale za 13,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini rast cijena ostvaren je kod hrane, pića i duhana za 1,1 posto, usluga za 0,7 posto, dok je pad cijena zabilježen u komponentama industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, za 3,2 posto, te energije, za 0,5 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram