Zatvori
Abu Dhabi neboderi i prometnice u sumrak
Foto: Kamil Rogalinski / Unsplash
PoslovniPuls
14/02/2024

FER-ovci pobijedili na međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju

Projekt tima s FER-a pobijedio je na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici - MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge), koji se svake dvije godine održava u Abu Dhabiju. Ovogodišnji cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima. S najboljim rješenjem, Hrvatska se tako našla u svjetskom vrhu, a FER-ov tim prvi ispred elitnih fakulteta. Nagrada je i potvrda hrvatske izvrsnosti na globalnom polju.

„Svi smo jako ponosni zbog ovog uspjeha! Kada smo saznali za ovo natjecanje i da je to prvi eksperiment takve vrste koji će uključivati suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju, znali smo da imamo pravi tim ljudi koji će odgovoriti, i to uspješno, na takav izazov. Priprema je trajala skoro dvije godine, ali nam je pokazala koliko možemo, a ovakva natjecanja i priznanja su potvrda da sve što razvijamo ima svoju primjenu. S obzirom na to da je dio tima Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja upravljao bespilotnom letjelicom, sada smo dokazali – nebo je granica“, istaknuo je prodekan za istraživanje i inovacije prof. dr. sc. Stjepan Bogdan.

„U Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije bavimo se primijenjenim istraživanjima i razvojem bespilotnih plovila (podvodnih i površinskih) te razvojem i inovacijama u području morskih tehnologija. Ono što nas je privuklo na ovo natjecanje je želja da dokažemo koliko smo napredovali u našim istraživanjima, a smisao ovog natjecanja bio je prikazati kako sve što smo istraživali funkcionira u realnom okruženju. No, tu se ne zaustavljamo. Imamo velike planove za Hrvatsku vezano za istraživanje u području pomorske robotike. Trenutno se natječemo za istraživačka sredstva kako bi FER osnovao Centar izvrsnosti u području pomorske robotike i tehnologija – već smo dobili podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a nadamo se podršci i u drugoj fazi, koja će, ako bude uspješna, Hrvatsku još čvršće postaviti na svjetsku mapu izvrsnosti u području robotike", istaknuo je prof. dr. sc. Nikola Mišković.

"Ponosni smo na rezultate našeg tima, što je rezultat dugogodišnjeg kvalitetnog rada na međunarodnim projektima. Naši studenti i istraživači suočavaju se s jakom konkurencijom te rade na izazovnim i aktualnim temama. Na tim projektima osigurani su im izvrsni uvjeti za rad te kvalitetan život u Hrvatskoj. Ovaj rezultat povećava vidljivost i utjecaj FER-a na međunarodnoj razini, potvrđujući da u Hrvatskoj radimo velike stvari za cijeli svijet, poručio je dekan prof. dr. sc. Vedran Bilas.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram