Zatvori
Tesla volan
Foto: Mark Chan / Unsplash
PoslovniPuls
08/02/2024

Na putu prema dolje: Dionica Tesle ima najgore performanse u S&P 500 indeksu

Prošlog mjeseca vrijednost dionice najpoznatijeg američkog proizvođača električnih vozila dramatično je pala, s padom od gotovo 25 posto tijekom siječnja. Ovog mjeseca situacija nije mnogo bolja.

Kako izvještava Quartz, Tesla je sada službeno najlošije rangirana dionica u S&P 500, indeksu tržišta koji prati 500 najvećih tvrtki u SAD-u, unatoč činjenici da je indeks ostvario rast od 4 posto u istom razdoblju.

Elon Musk je u zadnje vrijeme često na naslovnim stranicama medija zbog navodne upotrebe droga. Proteklog vikenda, Wall Street Journal izvijestio je da ga je suosnivač Oraclea i bivši član uprave Tesle, Larry Ellison, pozvao na svoj havajski otok kako bi se "izliječio od droga", a njegovi bliski prijatelji molili su ga da ode na odvikavanje.

Za mnoge ulagače, Tesla predstavlja ogromnu propuštenu priliku.

"Ponašanje Elona stvarno šteti dioničarima, a to je zaista nesretno jer razlog zbog kojeg držimo dionice je ogroman dugoročni potencijal Tesle", rekao je dugoročni dioničar i upravitelj investicijama Ross Gerber za Yahoo Finance.

"Postojao je pad ugleda brenda zbog Muska, i to je ono što je stvorilo crni oblak oko Tesle", izjavio je analitičar Dan Ives prošlog mjeseca za Bloomberg.

U međuvremenu, Tesla provodi "kontrolu štete" kako bi osigurala da situacija ne izmakne kontroli.

Tijekom kvartalnog izvješća o dobiti tvrtke prošlog mjeseca, Tesla je upozorila kako bi rast prodaje "mogao biti primjetno niži" ove godine u usporedbi s prošlom godinom i da će njihovo jeftinije "vozilo nove generacije" postati dostupno tek sljedeće godine.

Osim toga, postoji značajna konkurencija, posebice iz Kine, spremna preuzeti Teslinu poziciju na tržištu.

Međutim, Musk se ne povlači i čak je zaprijetio ulagačima da će povući projekte umjetne inteligencije iz tvrtke ukoliko mu se ne odobri povećanje vlasničkog udjela od 12 posto, što bi značilo ogroman porast njegovog neto bogatstva.

"Nema baš nikakvog smisla CEO-u dati dodatnih 30 milijardi dolara, kad već ima udio od 150 milijardi dolara u tvrtki”, komentirao je Gerberg.

Ostaje za vidjeti kako će se dionica Tesle “provesti” u 2024. godine, a ako je suditi po startu, dioničare Muskove kompanije ne očekuje pretjerano veselje.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram