Zatvori
Investitori - umjetnička ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
31/01/2024

Fond koji je uložio u startup Viktora Marohnića želi ulagati i u druge hrvatske startupe

Poljsko - američki fond SMOK Ventures objavio je lansiranje novog ulagačkog fonda od 25 milijuna dolara nazvan SMOK II s planom ulaganja u 25-35 startupova s područja Srednje i Istočne Europe (CEE) te dijaspore.

SMOK je dio globalne mreže fondova s više od 400 milijuna dolara koju su suosnovali američki poduzetnik Paul Bragiel, te Diana Koziarska (bivša izvršna direktorica ReaktorX-a) te Borys Musielak (tehnološki poduzetnik koji je prodao Filmaster tvrtki Samba TV).

U slučaju SMOK II, tvrtka nudi pre-seed i seed investicije od 100 tisuća do 1 milijun dolara, uz mogućnost dodatnih investicija. Fokus je na softveru, posebno na alatima za razvoj softvera, razvoju videoigara i umjetnoj inteligenciji. Preferiraju tvrtke usmjerene na američko tržište.

Prvi SMOK-ov fond otvoren je u studenom 2022. a uključivao je je više od 60 privatnih ulagatelja, mahom tehnološke poduzetnike iz CEE regije, uključujući osnivače tri regionalna "jednoroga", bivšeg regionalnog direktora Googlea i rane zaposlenike u Data Dog-u i Sumologicu, piše Tech.eu.

SMOK II već je investirao u 12 start-upova iz Poljske, Ukrajine, Češke, Hrvatske, Bugarske, Latvije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Među njima je i hrvatsko - američko - hrvatski 57hours, osnivača Viktora Marohnića.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram