Zatvori
Volkswagen ID električni automobil
Foto: David Moffatt / Unsplash
PoslovniPuls
24/01/2024

Nakon 15 godina dominacije Volkswagen više nije naprodavaniji auto brend na kineskom tržištu

Nakon 15 godina vladavine na kineskom tržištu automobila, novi proizvođač "preuzeo je upravljač": kompanija BYD u koju je uložio i glasoviti američki ulagač Warren Buffett.

Prema podacima Kineskog udruženja putničkih vozila i izvješću portala Car News China, tvrtka sa sjedištem u Shenzhenu zauzela je prvo mjesto na domaćim ljestvicama prodaje već 12. mjesec zaredom. Zahvaljujući velikodušnim subvencijama kineske vlade, BYD je prodao gotovo 30% više novih automobila u usporedbi s prethodnom godinom, istovremeno osiguravši udio od 12% na nacionalnom tržištu, piše Fortune.

Berkshire Hathaway, kompanija Warrena Buffetta, prvi put je uložila u BYD još 2008. godine s predosjećajem da bi tada nepoznata startup tvrtka mogla postati jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu.

"U Berkshireu nisam nikada sudjelovao u nečemu što je bilo tako dobro kao BYD", izjavio je Charlie Munger, Buffetov pokojni poslovni partner, koji je pomogao dogovoriti deal s BYD-om.

Volkswagen je bio jedan od prvih pristaša električne tehnologije i rano je ušao na kinesko tržište. Međutim, rast njegove prodaje zaostao je za cjelokupnom industrijskom situacijom u Kini, a tvrtka se borila da ostane konkurentna na globalnom tržištu.

Ti problemi su se pogoršali recesijom u Njemačkoj i stalnom inflacijom, što je podiglo proizvodne troškove Volkswagena i otežalo mu natjecanje s kineskim proizvođačima potpomognutim subvencijama.

"S mnogim našim prethodnim strukturama, procesima i visokim troškovima, više nismo konkurentni kao marka Volkswagen", napisao je Thomas Schaefer, šef marke Volkswagen, u internom memoaru prošlog studenog koji je podigao veliku prašinu kada je procurio u medije.

Kina dominira globalnom industrijom električnih vozila: 59% svih novih električnih vozila prodano je upravo u Kini, gdje je i proizvedeno 64% svih električnih vozila na svijetu.

Kina je prošle godine prestigla Japan kao najveći svjetski izvoznik automobila, a svaki treći prodani automobil u Kini je na električni pogon.

BYD je iskoristio povoljno domaće tržište i velikodušne subvencije kineske vlade kako bi postao globalni div: upravo je prestigao Teslu kao najveći prodavač električnih vozila na svijetu.

"Vjerujem da je došlo vrijeme za kineske brendove", rekao je predsjednik BYD-a, Wang Chuanfu. "To je emocionalna potreba za 1,4 milijarde Kineza da vide kineski brend kako postaje globalan."

BYD-ovi automobili rijetki su na američkim cestama, uglavnom zbog uvozne carine od 27,5% na kineske električne automobile. No, BYD je privukao pažnju na sajmovima automobila prošle godine svojim niskim cijenama. Lani je lansirao električni automobil u Kini koji stoji samo 11.000 dolara. Čak i s carinom, neki stručnjaci smatraju da bi BYD-ovi automobili mogli uskoro postati konkurentni na američkom tržištu.

BYD i drugi kineski proizvođači automobila suočavaju se s otporom i u Europskoj uniji, koja je nedavno pokrenula istragu kako bi utvrdila da li BYD zloupotrebljava poticaje za električne automobile na europskom tržištu.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram