Zatvori
Elon Musk s vojnicima
Foto: NORAD / USNORTHCOM
PoslovniPuls
17/01/2024

Elon Musk zbog AI-a i robotike traži veću kontrolu nad Teslom

Elon Musk prodao je veliki paket svojih dionica Tesle prije manje od dvije godine kako bi financirao preuzimanje društvene platforme Twitter, danas poznate kao X, ali čini se da je to zažalio.

Ekscentrični milijarder sada tvrdi kako trenutna "struktura" čini Teslu ranjivom na "preuzimanje od strane sumnjivih interesa" te želi veću kontrolu nad smjerom kompanije, prenosi BBC.

"Nemam ugodan osjećaj širenja Tesle kako bi postala lider u području AI i robotike bez posjedovanja 25% glasačkih prava", napisao je Musk u objavi na X-u.

"Ako to nije slučaj, radije bih razvijao (AI) proizvode izvan Tesle", rekao je Musk.

"Ako bi Musk krenuo putem stvaranja vlastite tvrtke (odvojene od Tesle) za svoje projekte umjetne inteligencije sljedeće generacije, to bi bilo veliko negativno iznenađenje za Teslu", napisao je Dan Ives, analitičar u tvrtki Wedbush Securities, piše BBC.

Ives kaže kako očekuje da će uprava Tesle riješiti problem, ali da će u međuvremenu ovi komentari generirati "dramu".

"Dodatno vjerujemo da je Muskovo prepucavanje oko tako važnog pitanja putem X-a daleko od idealnog za investicijsku zajednicu", dodao je.

Musk, čiji je status najbogatije osobe na svijetu direktno povezan s njegovim vlasničkim udjelom u Tesli, komentirao je kako je trenutna uprava tvrtke "izvrsna". Rekao je kako tvrtka čeka sudsku odluku u vezi s tužbom o neriješenom sporu o njegovoj plaći kako bi predstavila novi paket dionica za Muska.

Dioničar Richard Tornetta tužio je Teslu zbog 10-godišnjeg kompenzacijskog paketa kojeg je Tesla odobrila Musku 2018., a koji vrijedi oko 55 milijardi dolara, pri čemu veći dio dolazi iz udjela u dionicama.

Paket je dobio odobrenje više od 70% dioničara proizvođača popularnih električnih automobila, ali tužba tvrdi da su veliki dioničari osobne privatno bliske Musku.

Savjetodavne skupine dioničara su se protivile planu smatrajući ga prevelikodušnim.

Musk trenutno drži oko 13% svih dionica Tesle.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram