Zatvori
Tesla Model Y
Foto: SCREEN POST / Unsplash
PoslovniPuls
12/01/2024

Partnerstvo Hertza i Tesle trebalo je donijeti revoluciju - a sada je pred potpunim krahom

Američki rent-a-car div Hertz Global Holdings prodaje oko 20.000 električnih vozila, uključujući Tesle, iz svoje američke flote, otprilike dvije godine nakon dogovora s proizvođačem automobila da ponudi njihova vozila za najam, što je još jedan znak da je potražnja za električnim vozilima opala, javlja Reuters.

Hertz će umjesto toga svojim kupcima ponuditi vozila s benzinskim pogonom, objavljeno je u četvrtak, pozivajući se na veće troškove povezane sa sudarima i oštećenjima za električna vozila.

Izvršni direktor Stephen Scherr prošle je godine na JPMorgan Auto konferenciji istaknuo poteškoće uzrokovane većim troškovima za njihova električna vozila, posebice Tesle.

Hertz je čak ograničio obrtni moment i brzinu na električnim vozilima i ponudio ih iskusnim korisnicima na platformi kako bi olakšao prilagodbu nakon što su određeni korisnici imali sudare i oštetili prednje dijelove automobila, rekao je.

Hertz očekuje oko 245 milijuna dolara troškova povezanih s otpisom vrijednosti električnih vozila u četvrtom tromjesečju 2023. godine.

Analitičar Morgan Stanley, Adam Jonas, u svom komentaru ističe kako je potez rent-a-car diva još jedan znak da se očekivanja od električnih vozila moraju "smanjiti prema dolje".

Iako potrošači uživaju u iskustvu vožnje i uštedama na gorivu, Jonas je rekao kako postoje i "skriveni troškovi vlasništva nad električnim vozilima".

"Troškovi povezani sa sudarima i oštećenjima, uglavnom povezani s električnim vozilima, ostali su visoki u ovom tromjesečju", rekao je Hertz u regulatornom podnesku u četvrtak.

Tvrtka, koja je ranije planirala naručiti 100.000 Tesla vozila do kraja 2022. godine i 65.000 električnih Polestara automobila u razdoblju od pet godina, sada kaže kako će se fokusirati na poboljšanje profitabilnosti preostale flote električnih vozila.

Njemačka tvrtka za najam automobila Sixt izjavila je u prosincu da nije kupila Tesla vozila od 2022. i da prodaje svoju flotu Tesli "kao dio redovitog procesa smanjenja flote".

"Iako 20.000 automobila nije velik broj na ukupnom tržištu rabljenih vozila, to znači da će Hertz imati veliki gubitak na svakoj od ovih prodaja dok dodatno pridonosi trendu opadanja vrijednosti rabljenih električnih vozila", rekao je analitičar iSeeCars.com, Karl Brauer.

Hertz prodaje neke Tesla Modele3 po cijeni od oko 20.000 dolara, što je gotovo polovica cijene novog Modela 3.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram