Zatvori
SpaceX raketa ilustracija
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
07/12/2023

SpaceX sada navodno vrijedi 175 mlrd. dolara

SpaceX namjerava prodati dionice koje impliciraju vrijednost tvrtke od oko 175 milijardi dolara – 25 milijardi više nego što je vrijedila ljetos, izvijestio je Bloomberg.

Tvrtka Elona Muska istražuje prodaju dionica po cijeni od 95 dolara po dionici kako bi prikupila između 500 milijuna i 750 milijuna dolara svježeg kapitala.

SpaceX je privukao valuaciju od 150 milijardi dolara u lipnju kada je posljednji put prikupljao vanjska ulaganja. Također je prikupio 750 milijuna dolara u krugu financiranja kojeg je prevdodio poznati VC fond Andreessen Horowitz još u siječnju, s valuacijom od 137 milijardi dolara, izvijestio je tada CNBC.

Potencijalna valuacija postavila bi SpaceX među najvrjednije tvrtke na svijetu, nadmašujući kompanije poput Comcasta i Disneya – obje vrijedne oko 167 milijardi dolara.

Osnovan 2002. godine od strane Elona Muska, SpaceX je usmjeren na kolonizaciju Marsa i prednjači u svemirskoj utrci. Tijekom prvih devet mjeseci ove godine izveo je 69 orbitalnih lansiranja u usporedbi s 30 lansiranja kineske svemirske agencije, njegovim najbližim konkurentom, prema analizi tvrtke BryceTech.

Nakon dvije godine gubitaka, tvrtka je objavila dobit od 55 milijuna dolara u prvom kvartalu 2023. godine s prihodima od 1,5 milijardi dolara, izvijestio je The Wall Street Journal.

Musk je prošlog mjeseca demantirao novinske spekuluacije da SpaceX razmatra izlazak na burzu za Starlink, svoj odjel za satelitski internet, i to već iduće godine.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram