Zatvori
BMW iX
Foto: Akram Huseyn / Unsplash
PoslovniPuls
16/11/2023

BMW-ova njemačka tvornica izbacila posljednji primjerak motora s unutarnjim izgaranjem

Nakon šest desetljeća, posljednji motor s unutarnjim izgaranjem napustio je BMW-ovu tvornicu u Münchenu proteklog tjedna, označavajući prekretnicu za ovu prestižnu bavarsku auto-moto marku. Ovaj ključni korak rezultat je snažnog usmjerenja na proizvodnju električnih vozila.

Bavarski div proizvodio je motore s četiri, šest, osam ili čak dvanaest cilindara u svojoj glavnoj tvornici u Münchenu više od šest desetljeća.

Unatoč zatvaranju proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem, BMW nije potpuno napustio ovu tehnologiju. Tvrtka je premjestila proizvodnju benzinskih i dizelskih motora u svoje postrojenje u austrijskom Steyru te u britanski Hams Hall, istaknula je glasnogovornica tvrtke.

Odluka o prelasku na proizvodnju isključivo električnih vozila najavljena je 2020. godine, a tvornica u Münchenu transformira se u centar za proizvodnju tih inovativnih automobila. Približno 1.200 radnika koji su nekada bili uključeni u proizvodnju motora u Münchenu sada su prekvalificirani i premješteni na druge zadatke unutar tvrtke, pokazuje izvješće BMW Grupe.

Na mjestu nekadašnje hale za proizvodnju motora s unutarnjim izgaranjem trenutno se gradi montažna hala za nove modele, a u taj ambiciozni projekt ulaže se 400 milijuna eura.

Dodatno, BMW planira izgraditi centar za testiranje baterija u njemačkom Wackersdorfu, gdje će se provoditi testiranja visokonaponskih baterija i ostalih komponenata električnih pogona. Ova investicija naglašava posvećenost tvrtke prijelazu na održivu i inovativnu mobilnost.

Važno je napomenuti da su građani Straßkirchena u Donjoj Bavarskoj u rujnu ove godine podržali izgradnju tvornice baterija u općinama Straßkirchen i Irlbach, pružajući dodatni poticaj BMW-u u njegovim naporima prema isključivo električnoj budućnosti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram