Zatvori
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
13/11/2023

Po prvi put od 2021. zabilježen pad proizvođačkih cijena na domaćem tržištu

U odnosu na rujan proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže su za 1,1% (u odnosu na +0,6% mjesečno u rujnu). Godišnji pad cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je u listopadu 0,5%, što je prvi pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini od siječnja 2021. Rezultat je to snažnog učinka visoke prošlogodišnje baze, osobito kod cijena energije, ali i smanjenja cjenovnih pritisaka i u ostalim kategorijama GIG-a. Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale su na mjesečnoj razini za 0,1%, dok su na godišnjoj razini više za 2,1% (u odnosu na 2,9% godišnje u rujnu), prenose analitičari Raiffeisenbanka.

Prema kategorijama GIG-a, cijene Energije u listopadu su bile niže za 3,3% u odnosu na rujan, što je ponajviše pridonijelo negativnoj ukupnoj promjeni na mjesečnoj razini. Na godišnjoj razini, cijene su u Energiji pale za 5,6% (-1,1% godišnje u rujnu). Nakon što je godišnji rast cijena Intermedijarnih proizvoda usporavao do rujna jedanaest mjeseci zaredom, u listopadu je zabilježeno prvo smanjenje od studenog 2020., odnosno cijene su pale za 0,4%. U odnosu na rujan cijene u promatranoj kategoriji zadržale su stabilnost. Pad na godišnjoj i mjesečnoj razini zabilježen je i u cijenama Kapitalnih proizvoda, odnosno na godišnjoj razini pad je iznosio 1,3%, a na mjesečnoj za 1,1% Rast cijena u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju nastavio je usporavati deseti mjesec zaredom na godišnjoj razini uz stopu rasta od 4,8% godišnje (+0,2% mjesečno). S druge strane, rast cijena Trajnih proizvoda za široku potrošnju ubrzao je s 2,2% na 2,8% godišnje (cijene zadržale stabilnost na mjesečnoj razini).

"Niže cijene energenata i prehrambenih sirovina na svjetskom tržištu na godišnjoj razini odražavaju se na uvozne i domaće proizvođačke cijene. Blažim cjenovnim pritiscima u ostalim kategorijama GIG-a pridonosi iščezavanje indirektnog utjecaja viših cijena energije. Učinak baznog razdoblja intenzivirao se u svim kategorijama GIG-a i nastavit će djelovati na godišnje promjene proizvođačkih cijena. U istom smjeru djeluje normalizacija globalnih dobavnih lanaca, što djeluje na veću dostupnost i bržu nabavu intermedijarnih dobara u proizvodnji. Osim toga, normalizacija cijena u dobrima za široku potrošnju primjetna je u mjesečnim promjenama posljednjih nekoliko mjeseci. Prisutna slabost inozemne potražnje jedan je od najvažnijih čimbenika koji će ograničavati daljnji rast cijena industrijskih proizvoda", stoji u komentaru RBA analitičara.

Prema NKD-u, najizraženiji rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini zabilježen je u Opskrbi električnom energijom, plinom parom i klimatizaciji, za 1,6% (11,3% u rujnu). U odnosu na rujan zabilježen je pad za 4,1% (+0,5% mjesečno u rujnu). U listopadu je treći mjesec zaredom zabilježen godišnji rast cijena u Prerađivačkoj industriji, iako blažom dinamikom (+0,9% godišnje i -0,6% mjesečno). Unutar Prerađivačke industrije, dvoznamenkastu godišnju stopu rasta bilježi tek kategorija Proizvodnja pića (+11,1%). Godišnji pad cijena evidentiran je u 12 od 24 kategorije, a najistaknutiji je zabilježen u Proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-10,6%). Unutar Rudarstva i vađenja (-42,7% godišnje), pad na godišnjoj razini evidentiran je u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (-81,3%). U kategoriji Opskrba vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša cijene su više za 0,6% godišnje, dok su na mjesečnoj razini zadržale stabilnost.

Promatramo li proizvođačke cijene ukupno, pad u odnosu na listopad 2022. iznosio je 0,9% (-0,9% mjesečno). Intenzivnije smanjenje ukupnih cijena na godišnjoj razini posljedica je nižih cijena industrijskih proizvoda i na nedomaćem tržištu (-1,4% na godišnjoj te -0,7% na mjesečnoj razini).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram