Zatvori
Foto: Jimmy Jin / Unsplash
PoslovniPuls
31/10/2023

Borba za čist zrak: Kina zbog prekomjernog onečišćenja zatvara prometnice

Nedavno izdanje upozorenja za maglu i sumaglicu u sjevernoj Kini ukazuje na ozbiljne probleme vezane uz onečišćenje zraka u toj regiji. Kina se već godinama suočava s visokim razinama zagađenja koje proizlaze iz intenzivnih industrijskih aktivnosti, prometa i ostalih čimbenika. Ovaj najnoviji događaj samo potvrđuje ozbiljnost problema.

Smog koji se nadvio nad većim gradovima u sjevernoj Kini rezultira smanjenom vidljivošću koja može pasti na manje od 50 metara, što predstavlja opasnost za sigurnost prometa i zdravlje građana. Kako bi se suzbilo širenje zagađenja, vlasti pokrajine Hebei su poduzele hitne mjere, uključujući obustavu prometa, privremeno zatvaranje cesta i obustavu trajekata. Također su apelirale na građane da ostanu u svojim kućama kako bi izbjegli izlaganje opasnom zraku.

Osim toga, i glavni grad Peking priprema se za primjenu mjera kontrole prometa u slučaju da se situacija pogorša. To ukazuje na ozbiljnost problema zagađenja zraka u regiji, budući da Peking već dugo pati od problema s kvalitetom zraka.

Jesenske temperature koje su dosegle rane ljetne razine u nekim dijelovima sjeverne Kine također su uzrokovale zabrinutost. Stručnjaci ističu da su slaba strujanja hladnog zraka s sjevernog pola ključni faktor neobičnog vremena. Ovo ukazuje na kompleksnost klimatskih promjena koje dodatno kompliciraju problem zagađenja zraka.

Razine onečišćenja zraka u širem području Peking-Tianjin-Hebei i sjevernom dijelu pokrajine Henan dosegle su umjerenu do jaku razinu. Stručnjaci za kontrolu onečišćenja ukazuju na povećane industrijske aktivnosti, teške kamione i požare usjeva kao faktore koji doprinose izmaglici. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer ukazuje na nepovoljne posljedice brzog gospodarskog rasta na okoliš.

Također, porast potrošnje električne energije, osobito u industriji cementa, cigle i pločica, pridonosi pogoršanju uvjeta. Ovo naglašava potrebu za prelaskom na održive i čišće izvore energije kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova i zagađenja zraka.

Dijelovi Kine, uključujući Tianjin, Hebei, Shandong i Jiangsu, suočavaju se s gustom maglom koja rezultira vrlo niskom vidljivošću. Ovo predstavlja ozbiljan problem za sigurnost u prometu, ali i za opće zdravlje stanovništva.

Sve navedeno jasno ukazuje na potrebu za hitnim i održivim mjerama za suzbijanje onečišćenja zraka u Kini, kao i na važnost borbe protiv klimatskih promjena kako bi se ublažili njihovi nepovoljni učinci na vrijeme i okoliš. Kina se suočava s ogromnim izazovima u tom pogledu, ali i ima priliku postati vođa u tranziciji prema čišćem i održivijem gospodarstvu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram