Zatvori
Peter Thiel
Foto: Dan Taylor / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
20/10/2023

Drama u Silicijskoj dolini: Milijarder Peter Thiel otkriven kao FBI-jev doušnik

Peter Thiel, suosnivač PayPal-a i jedan od najmoćnijih ulagača u američkoj tehnološkoj industriji, navodno je u prošlosti bio doušnik FBI-ja, piše Insider.

Insider je razgovarao s više osoba koje tvrde kako je Thiel postao "tajni izvor informacija" za agenta iz Los Angelesa po imenu Johnathan Buma - što ukazuje na dugotrajnu suradnju s FBI-jem, navodno započetu 2021. godine. Iako je Thiel nekada bio istaknuti pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je bio predmet više istraga FBI-a, suradnja se navodno nije odnosila na informacije o Thielovim domaćim političkim kontaktima. Insider tvrdi kako se FBI fokusirao na "strane kontakte i intrige u Silicijskoj dolini", potencijalno uključujući operacije stranih utjecaja u tehnološkoj industriji.

Izgleda kako je Thielovo otkrivanje kao doušenika došlo kao osveta zbog toga što nije ulagao u startupe desničarskog blogera.

Ni Thiel ni FBI nisu komentirali izvješće portala Insider. Jedan od izvora portala Insider je Charles Johnson, politička figura s desnice i bloger za kojeg Insider priznaje kako je u prošlosti širio mješavinu točnih i netočnih informacija. Johnson je rekao portalu Insider da je on upoznao Thiela s Bumom, a razlog zašto ga je otkrio kao doušnika leži u činjenici da se osjećao izdanim jer Thiel nije ulagao u Johnsonove vlastite startupe, što je od Thiela očekivao kao protuuslugu.

Status dugogodišnjeg doušnika postavio bi Thiela u suprotnost s dijelom Republikanske stranke, koja je postala neprijateljski nastrojena prema FBI-u tijekom njegovih istraga o Trumpu.

Međutim, Thiel se povukao iz američkog političkog života, navodno zato što je smatrao da se Republikanci fokusiraju na unutarnje kulturne ratove umjesto na američku ekonomsku konkurentnost. Kako ističe Insider, Thiel je poticao FBI da istražuje Google zbog infilracije kineske vlade.

Thiel zasad nije komentirao pisanje Insidera.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram