Zatvori
Tvornica
Foto: Clayton Cardinalli / Unsplash
PoslovniPuls
13/10/2023

ZABRINJAVAJUĆE: Rujan donio nastavak godišnjeg rasta proizvođačkih cijena na domaćem tržištu

Prema posljednjim podacima DZS-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u rujnu su nastavile rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini iako skromnijom dinamikom, prenose RBA analitičari.

U odnosu na kolovoz proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 0,6% (u odnosu na 0,8% mjesečno u kolovozu). Godišnji rast cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je u rujnu 1,5%, što je za 2,5 postotna boda manje u odnosu na godišnji rast u kolovozu, u kojem je zaustavljen trend usporavanja rasta koji je trajao kontinuirano (s iznimkom u lipnju) od srpnja 2022. Stoga su se ostvarila naša očekivanja da je ubrzanje godišnje stope rasta u kolovozu bilo privremeno, odnosno posljedica ponovnog intenziviranja rasta cijena u kategoriji Energija. Silazna dinamika cijena prvenstveno je rezultat snažnog učinka visoke prošlogodišnje baze (osobito kod cijena energije), ali i blažih cjenovnih pritisaka i u ostalim kategorijama GIG-a. Ipak, cijene energije predstavljaju i dalje određeni rizik.

Prema kategorijama GIG-a, cijene Energije bile su u rujnu više za 1,9% u odnosu na kolovoz, što je ponajviše pridonijelo pozitivnoj ukupnoj promjeni na mjesečnoj razini s obzirom na to da su proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile niže za 0,1% isključujući energiju.

Isključimo li cijene energije, u usporedi s rujnom 2022. rast proizvođačkih cijena iznosio je 2,9% (-0,8 pb u odnosu na rast u kolovozu). Na godišnjoj razini, cijene su u Energiji pale za 1,1%. Godišnja stopa rasta cijena Intermedijarnih proizvoda u rujnu je nastavila usporavati jedanaesti mjesec zaredom, odnosno ostvareno je povećanje od 0,3% (+0,3% mjesečno). Rast cijena u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju nastavio je usporavati deveti mjesec zaredom na godišnjoj razini uz stopu rasta od 5,5% godišnje (-0,3% mjesečno). Rast cijena Trajnih proizvoda za široku potrošnju usporio je s 4,4% na 2,2% godišnje (zadržale stabilnost na mjesečnoj razini), a kapitalnih proizvoda blago ubrzao s 0,5% na 0,6% u odnosu na rujan prošle godine (u odnosu na kolovoz zadržale stabilnost).

"Blažim cjenovnim pritiscima u ostalim kategorijama GIG-a pridonosi iščezavanje indirektnog utjecaja viših cijena energije na cijenu industrijskih proizvoda, trend slabljenja inozemne potražnje te poboljšanje učinkovitosti dobavnih lanaca. Izgledno je da se veći dio rasta proizvođačkih cijena već prelio na krajnjeg potrošača. Očekujemo kako će se prema kraju godine nastaviti silazna putanja proizvođačkih cijena, što će biti podržano učinkom baznog razdoblja i prisutnim trendovima u europodručju. Međutim, kako je prethodno naglašeno, rizik za naše prognoze predstavljaju cijene energije", stoji u komentaru RBA analitičara.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini potaknut je ponajviše višim cijenama u Opskrbi električnom energijom, plinom parom i klimatizaciji (u rujnu 11,3% godišnje i +0,5% mjesečno). U rujnu je drugi mjesec zaredom zabilježen godišnji rast cijena u Prerađivačkoj industriji (+1,8% godišnje i +0,3% mjesečno). Unutar Prerađivačke industrije, dvoznamenkaste godišnje stope rasta bilježe tek kategorije Proizvodnja pića (+11,8%) i Proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (+10,5% godišnje). Godišnji pad cijena evidentiran je u 11 od 24 kategorije, a najistaknutiji je zabilježen u Proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-10,1%). Unutar Rudarstva i vađenja (-50,1% godišnje), pad je na godišnjoj razini evidentiran u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (-85,6%). U kategoriji Opskrba vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša cijene su više za 0,6% godišnje, dok su na mjesečnoj razini zadržale stabilnost.

Promatrano proizvođačke cijene ukupno, godišnja stopa rasta iznosila je 1,2% (+0,4% mjesečno). Intenzivnije usporavanje rasta ukupnih cijena posljedica je skromnijih stopa rasta cijena industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu (+0,3% na mjesečnoj te +0,8% na godišnjoj razini).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram